Infektoloģe: Daļai pieaugušo, kas nonāk slimnīcā, vīruss tiek konstatēts negadījuma pēc

© Rūta Kalmuka / F64

Runājot par Covid-19 ierobežojumu atcelšanu, RSU profesorei, RAKUS infektoloģijas galvenajai speciālistei Ludmilai Vīksnai ir viennozīmīgs viedoklis – atcelt nevajadzētu. TV24 raidījumā “Uz līnijas” viņa norāda, ka no infektoloģijas saktupunkta lielākais apdraudējums šobrīd ir mediķu slimošana.

Tā sekas būtu, ka pacientiem netiktu sniegta vajadzīgā palīdzība vajadzīgajā apjomā.

“Lielākā daļa, vismaz pieaugušo slimnīcā kas nonāk, ir ar dažādām hroniskām slimībām, un viņiem bieži vīruss tiek konstatēts negadījuma pēc, jo mēs testējam visus,” viņa atzīmē.

Dati rāda, ka tiem, kuriem ir blakusslimības, omikrons šīs slimības paasina, kā dēļ cilvēki arī nonāk slimnīcā.

Vīksna stāsta, ka slimnīcā šobrīd ir pietiekami vietas un visus pacientus varētu uzņemt, tajā skaitā arī intensīvajā terapijā, bet slimo daudz darbinieku, no kuriem lielākā daļa ir karantīnā sakarā ar bērnu slimošanu.

“Ja ārstu iztrūkst, piemēram, kādā konkrētā nozarē, tas nozīmē, ka visa veselības aprūpe tajā šaurajā jomā var arī apstāties, līdz ar to es kā ārsts esmu par tiem ierobežojumiem, kuri varētu omikrona inficētības pīķi padarīt lēzenāku,” uzsver infektoloģe.

Tāpat viņa nenoliedz, ka var būt arī pieeja, kas paredz, ka šo vīrusu visi vienkārši izslimo, bet tad ir jāsaprot, ka tie, kam vajadzēs jebkādu palīdzību slimnīcā, pīķa augstākajā punktā to saņemt nevarēs.

Latvijā

Valdība nesaskata iespēju piešķirt finansējumu Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles atjaunošanai un Aglonas bazilikas svētceļnieku komunikācijas centra ēkas siltināšanai, izriet no Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā Ministru kabineta (MK) atbildes vēstules projekta Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijai, kas pieejams Tiesību aktu portālā.

Svarīgākais