Eksperti: Ar kovidu saslimt varētu pat katrs trešais Latvijas iedzīvotājs

© Dmitrijs Suļžics / F64

Balstoties uz datiem par mirstību citās valstīs, politiķi un veselības nozare cer, ka omikronu valsts izslimos ātri un viegli. Taču tas ir maldīgi, jo pie mums nevakcinētu senioru ir daudzas reizes vairāk, bet nekontrolēta izplatība nozīmēs, ka īsā laikā saslims katrs trešais Latvijas iedzīvotājs, ziņo raidījums "Nekā personīga".

"Šis vilnis nāk ar pilnīgi jaunu izaicinājumu primārajai veselības aprūpei, arī ambulatorajam sektoram un noteikti būs jauni izaicinājumi arī attiecībā uz slimnīcām un dienestu. Tas nebūs vairāk saistīts kā iepriekš ar tehnoloģiju pietrūkšanu vai ar ļoti smagu pacientu lielu pieplūdumu, bet pirmajām kārtām jau ar to, ka būs nepietiekošs nodrošinājums no mediķu puses, jo mediķi slimo, neskatoties uz vakcināciju, kas rada riskus. Pieaug izsaukumu skaits tieši Covid-19 pacientiem, un arī pieaug izsaukumu skaits pie bērniem, kam ir Covid-19 un arī to hospitalizācija pašlaik ir biežāk, nekā tas bija delta vilnī. " Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule.

Saslimstības līkne turpinās augt līdz februāra vidum. Oficiālā statistika to, visticamāk, neparādīs, jo laboratorijas visus nevarēs pārbaudīt, bet vienā dienā būs pat 27 tūkstoši jaunu infekciju.

Pašlaik uzņemtajā izplatības tempā covid paveids omikrons šajā vilnī var inficēt katru trešo Latvijas iedzīvotāju. Tik milzīgs vienlaicīgi saslimušu cilvēku skaits kārtējo reizi pārslogos veselības aprūpi. Taču masveidā slimojoši darbinieki paralizēs arī citas nozares.

Tuvākajās nedēļās situācija pasliktināsies. Pēc Veselības ministrijas apkopotajiem datiem, aptuveni 3% no saslimušajiem tiek hospitalizēti. Tātad no tikai vienā dienā apstiprinātiem 9 tūkstošiem inficēto pēc nedēļas vai divām slimnīcās nonāks 270 pacienti.

"Latvijā īstenība starp senioriem un starp 40 plus tādu pilnīgi nepasargātu cilvēku daudzums ir kaut kur 12 reizes lielāks, pēc manām aplēsēm nekā Lielbritānijā. Un tas nozīmē, ka nu varam tā domāt, ka Latvijā varam sagaidīt 12 reizes sliktāku vilni nekā Lielbritānijā, un tad tas jau paliek daudz nopietnāk. Es apzinos, cik šī ir neviennozīmīga situācija arī valdībai, jo principā 6.janvāra prognozes, ko mēs rādījām, mēs pateicām, ka, lai arī ko viņi nedarītu, kā viņi neierobežotu infekcijas izplatību, tāpat būs slikti, tāpēc šajā gadījumā es negribu nicināt to diskusiju, kas ir noteikti notikusi politiskā līmenī," apgalvo epidemiologs Ņikita Trojanskis.

Iepriekšējos viļņos krīzes plāns paredzēja arī lauka hospitāli kovida slimniekiem. Tagad šī ideja atmesta, jo tajā nebūtu, kam strādāt.