Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ģirģena partijas biedri atbalsta viņa palikšanu partijas "Republika" līdzpriekšsēdētāja amatā

© Kaspars Krafts / F64

Partijas "Republika" Republikāņu atzars paudis atbalstu partijas dibinātājam un līdzpriekšsēdētājam Sandim Ģirģenam un "aicina viņu turpināt sākto darbu partijas stiprināšanā", informēja "Republikas" valdes loceklis Kaspars Ģirģens.

Sandis Ģirģens šonedēļ esot ticies ar partijas "Republika" Republikāņu biedriem un kustības dalībniekiem, lai pārrunātu savu mandātu partijas līdzpriekšsēdētāja amatā. Veiktajā kustības biedru anketēšanā 94% ir snieguši savu atbalstu partijas līdzpriekšsēdētājam.
Otra partijas līdzpriekšsēdētāja Vjačeslav Dombrovska ierosinājumam uz laiku Sandrim Ģirģenam pamest partijas vadību esot atbalstījuši tikai četri cilvēki.
Paziņojumā medijiem Kaspars Ģirģens apgalvo, ka Republikāņu kustības flangs partijā "Republika" veido lielāko biedru daļu - aptuveni 350 cilvēku. Viņi esot iestājušies partijā, tieši sekojot agrākā iekšlietu ministra Sanda Ģirģena uzsaukumam un aktivitātēm.

"Līdz ar to kustības aizsācējam un partijas "Republika" dibinātājam un līdzpriekšsēdētājam ir viss vajadzīgais mandāts, lai partijas vadībā turpinātu iesākto kursu par fundamentālu pārmaiņu valstī virzīšanu," apgalvo Kaspars Ģirģens

Jau ziņots, ka pēc TV3 raidījuma "Nekā personīga" publicētās informācijas par aizdomām, ka bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens varētu būt paturējis amata vajadzībām piešķirto telefonu, iezīmējušās domstarpības partijas "Republika" vadībā.

Kā pauda "Republikas" līdzpriekšsēdētājs Dombrovskis, lai noņemtu aizdomu ēnu, Sandim Ģirģenam būtu jāaptur savas līdzpriekšsēdētāja pilnvaras partijā.

Paužot personīgo viedokli un balstoties publiski izskanējušajā informācijā, Dombrovskis atzina, ka radusies situācija ir "ļoti liels sitiens pa jaunizveidotās partijas reputāciju, kas veidota, balstoties augstākajos uzvedības standartos".

Savukārt "Republika" valdes locekļi Ēriks Pucens un Kaspars Ģirģens pauž atbalstu partijas dibinātājam un līdzpriekšsēdētājam Sandim Ģirģenam informēja Pucens.

"Mūsu valstī tikai tiesa var lemt, kas ir vainīgs un kas nē. Sanda Ģirģena gadījumā pret viņu pat nav izvirzītas apsūdzības. Zinot, cik daudz rotāciju un izmaiņu viņa laikā bija iekšlietu sistēmā, šāda diskreditējoša stāsta iznākšana publiskajā telpā ir tikai loģiska," uzskata Pucens.

Savukārt Kaspars Ģirģens pārmetumus saista ar Sanda Ģirģena izveidoto Republikāņu kustību, kura "Republikā" ieņemot arvien "noteicošāku balsi". "Neslēpsim, ka tas nepatīk otram partijas līdzpriekšsēdētājam [Dombrovskim]. Ir pat bijuši viņa un atsevišķu viņa cilvēku uzstādījumi, ka Republikāņu kustība ir jālikvidē vai jāpiebremzē," pauž Kaspars Ģirģens.

Politiķis domā, ja izdotos viņa brāli noņemt no līdzpriekšsēdētāja amata, tad arī tiktu "atrisinātas galvassāpes ar kustību un (..) tiktu izjaukts līdzsvars valdē", negatīvi vērtējot šādu iespēju.

Kā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", Sandim Ģirģenam pēc ministra amata pamešanas 2021.gada jūnijā bija jānodod lietas un arī par valsts naudu pirktais dienesta telefons - nepilnu 1000 eiro vērtais "Apple Iphone XR". Ministrs telefonu vēlējies paturēt sev. Iekšlietu ministrijas informācijas centrā, kas ir telefona īpašnieks, nav likumīga veida, kā darbinieki izsniegtās ierīces var paturēt privātai lietošanai. Centra priekšniece pēc ministra lūguma mēģinājusi jautājumu atrisināt, lai pēc papīriem telefons skaitītos iznīcināts.

Tiesā Informācijas centra darbinieki stāstījuši, ka no amata pienākumu pildīšanas atstādinātā Informācijas centra priekšniece Līga Lapiņa likusi nokārtot, lai telefons paliktu ministra īpašumā. Viņi pakļāvušies, jo baidījušies iebilst. Informācijas centrs izlēmis Sanda Ģirģena "Iphone" norakstīt kā sabojātu. Lai to nokārtotu, savu roku pielikuši vismaz četri darbinieki, un firma, kas, neredzot aparātu, sagatavoja izziņu, ka tālrunis ir tiktāl bojāts, ka vairs nav remontējams.

Telefons lietiskajiem pierādījumiem neesot pievienots, jo esot pazudis.

Sandis Ģirģens kriminālprocesu uzskata par safabricētu, lai atriebtos viņam un godīgajiem ierēdņiem par to, ka lauzis negodīgu iepirkumu tradīciju Informācijas centrā.