Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Zupas virtuves rindā stāv arī darbspējīgie. "Samaksā rēķinus, pašam nepaliek"

Šādas porcijas bija zupas virtuvē Meldru ielā 2020. gada aprīlī © Vladislavs Proškins/F64

"Grūti laiki, taču ēst gribas," tā Latvijas Radio atzina uzrunātie cilvēki, gaidot rindā pēc silta ēdiena vienā no zupas virtuvēm Rīgā. Sanākušo netrūka un pat bija vairāk nekā citas reizes. Daudzi stāsta, ka pandēmija un cenu kāpums licis iet no vienas bezmaksas ēdināšanas vietas uz nākamo.

Pie Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas šodien dod skābu kāpostu zupu, var tikt pie maizes un kādas bulciņas līdzņemšanai. Reizi nedēļā ceturtdienu pusdienlaikā šeit pulcējas daudz cilvēku, vēsta lsm.lv.

Latvijas Radio korespondentam aptaujātie atzīst, ka uz šejieni nāk apstākļu spiesti

"Es šeit nāku, jo strādāju par sētnieku. Tā aldziņa ir drusku pāri minimumam. Kad man visi rēķini pienāk… tāpēc es uz šejieni nāku. Samaksā visus rēķinus, un pašam nekā nepaliek," atzīstas kāds kungs.

Vēl kāds atzina: "Dzīvot grūti (..) Kāpj cenas, arī pārtikas cenas."

"Pensija par mazu, dzīvoklis par dārgu," atzina kāda rindā stāvoša seniore, norādot, ka tā jau ir kādus četrus gadus.

"Es kādreiz paēdu par 30 eiro mēnesī, bet tagad 50 eiro vajag," atzina kāds kungs.

Arī Sabiedrības integrācijas fonds Latvijas Radio norādīja, ka pērn nepieciešamība pēc pārtikas pakām bijusi nedaudz lielāka nekā citus gadus.

Porciju palielinājumu novērojuši maznodrošinātie, kas regulāri apmeklē zupas virtuves. Viņi arī ievērojuši, ka ēdāju kļuvis vairāk.

Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas draudzes pārstāve Inga Rence pastāstīja, ka lielāko daļu no nepieciešamajiem produktiem saņem no Sabiedrības integrācijas fonda, kas norādījis, ka porcijas ir jāpalielina.