RTU profesoram pasniegta Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas medaļa

© Ekrānšāviņš

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesoram Viktoram Mironovam pasniegta Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas medaļa, informēja Patentu valdes Intelektuālā īpašuma informācijas centra direktora vietniece Terēze Vētra.

Medaļa tika pasniegta par viņa izcilajiem un inovatīvajiem pētījumiem pulvermetalurģijas, materiālu impulsu apstrādes tehnoloģiju, kompozītmateriālu un citās jomās. Starptautiskajam apbalvojumam profesoru rekomendēja Patentu valde un Latvijas Zinātņu akadēmija.

Mironovs ir RTU profesors, habilitētais inženierzinātņu doktors, Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Biomedicīnas inženierzinātņu un nanotehnoloģiju institūta Pulvermateriālu zinātniskās laboratorijas vadītājs.
Profesors ir autors 430 zinātniskajām publikācijām, tajā skaitā desmit monogrāfijām, 145 autorapliecībām par PSRS izgudrojumiem, 34 Latvijas patentiem un trīs Eiropas patentiem.

Mironovs nodarbojas arī ar ekoloģijas un vides aizsardzības jautājumiem. Kopā ar kolēģiem viņš ir izstrādājis feromagnētiskos sorbentus, lai varētu attīrīt ūdeni no dažādiem naftas produktiem. Viņš ir izveidojis elektromagnētisko elevatoru pulvermateriālu pārvietošanai, jaunus materiālus un izstrādājumus no kompozītiem.

Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas medaļa tiek piešķirta par būtisku ieguldījumu un inovatīvu darbību, veicot nozīmīgus pētījumus un radot izgudrojumus. To pasniedz personām, kurām ir izgudrojuma patents vai derīgais modelis.

Šo apbalvojumu ieviesa 1979.gadā, lai stimulētu radošu un inovatīvu darbību visā pasaulē un atzītu izgudrotāju ieguldījumu nacionālajā bagātībā un attīstībā. Kopš medaļas izveidošanas tā tiek pasniegta jau 130 valstīs.

Iepriekš šādu medaļu zinātniekiem no Latvijas saņēmuši: 2015.gadā Transporta un sakaru institūta docents Jurijs Roļiks, 2017.gadā SIA "Baltrotors" galvenais konstruktors Andris Martinsons, 2018.gadā Latvijas Izgudrotāju biedrības valdes priekšsēdētājs, SIA "Catri" un SIA "Jūras Krasti" valdes priekšsēdētājs Aldis Eglājs, 2019.gadā RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Būvražošanas institūta vadošais pētnieks Videvuds-Ārijs Lapsa, 2020.gadā RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Lietišķās ķīmijas institūta direktors, profesors Valdis Kampars.

Svarīgākais