Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Stipro nokrišņu dēļ celsies ūdens līmenis upēs; kur ir plašākais plūdu risks?

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Tuvākajās diennaktīs Latvijā gaidāmi spēcīgi nokrišņi un vēji, tādēļ celsies ūdens līmenis Latvijas rietumu un centrālās daļas upēs, visstraujāk - Kurzemes upēs, liecina prognozes.

Saskaņā ar Plūdu riska informācijas sistēmā pieejamajiem datiem Kurzemē un Zemgalē iespējama zemāko vietu applūšana, dažās upēs ūdens līmenis var pakāpties augstāk nekā decembrī un janvāra pirmajā pusē.

Plašākais plūdu risks būs Kurzemē, savukārt Zemgalē plūdi iespējami galvenokārt tikai tur, kur upēs saglabājas ledus sastrēgumi vai, sākoties ledus iešanai, veidosies jauni sastrēgumi. Tai skaitā plūdu risks būs Lielupes krastos.

Valsts austrumu novados liela daļa nokrišņu būs sniegs, vietām var uzsnigt 20 centimetru svaiga sniega. Latgalē, kā arī Vidzemes austrumu un centrālajā daļā netiek prognozētas būtiskas ūdens līmeņa svārstības.

Tuvāko četru dienu nokrišņu summa vietām var sasniegt mēneša normu. Stiprākās lietavas gaidāmas Kurzemē, stiprākā snigšana - Vidzemē, īpaši Vidzemes augstienē un tās rietumu nogāzē.

Gaidāmi arī stipri vēji vai pat vētra, līdz ar to gaidāmi arī jauni vējuzplūdi jūrā, upju lejtecēs un ūdenstilpēs Rīgā. Augstākais ūdens līmenis Rīgā, kā arī Gaujas un Lielupes lejtecē būs svētdien.

Nākamās nedēļas pirmajā pusē gaidāms sals, tādēļ ūdens līmenis sāks pazemināties, kā arī atsāksies ledus veidošanās.