Pētījums: pēdējos desmit gados samazinājies tabakas cigarešu smēķētāju skaits

© Reinis Hofmanis / F64

Iedzīvotāju īpatsvars, kas ikdienā smēķē tabakas cigaretes, laikā no 2010. līdz 2020.gadam samazinājies par 11 procentpunktiem, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdes dalībniekiem atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Una Mārtiņsone, atsaucoties uz SPKC veikto 2020.gada Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījumu.

Tajā noskaidrots, ka 2010.gadā Latvijā bija 34% iedzīvotāju, kuri ikdienā smēķē tabakas izstrādājumus, bet 2020.gadā viņu īpatsvars samazinājies līdz 23%.

Vienlaikus pētījumā secināts, ka e-cigarešu lietošanas izplatība kopš 2018.gada ir palielinājusies. 2020.gada pētījuma dati rāda, ka ikdienā elektroniskās cigaretes smēķē 1,3% iedzīvotāju vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem.
Augstākais īpatsvars vīriešu vidū ir vecuma grupā no 45 līdz 54 gadiem, kur e-cigaretes smēķē 3% iedzīvotāju, bet sieviešu vidū vislielākais īpatsvars ir iedzīvotājām vecumā no 35 līdz 44 gadiem, kur e-cigaretes ikdienā smēķē arī 3% attiecīgās vecuma grupas sieviešu.

Kā norādīja SPKC pārstāve, pētījumi apliecina, ka vismazāk e-cigaretes tiek smēķētas iedzīvotāju grupā pēc 55 gadiem, kas vienlaicīgi ir vecuma grupa ar visaugstāko tabakas izstrādājumu smēķēšanas stāžu.

Latvijā

Labklājības ministrija (LM) ir iesniegusi Finanšu ministrijai izskatīšanai nozares prioritāro pasākumu un starpnozaru prioritāro pasākumu sarakstu laika periodam no 2025. – 2028. gadam, atsaucoties uz Nacionālās drošības koncepcijā teikto, ka “iekšējo drošību ietekmē arī demogrāfiskās situācijas pasliktināšanās, augstais nabadzības līmenis un sabiedrības ienākumu nevienlīdzība, kā arī izglītības kvalitāte”.

Svarīgākais