Znotiņa vēlas turpināt vadīt FID; Straume vēl nav domājis par kandidēšanu uz vēl vienu termiņu

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Jūnijā beidzoties pilnvaru termiņiem, Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšniece Ilze Znotiņa noteikti vēlētos turpināt vadīt dienestu, bet Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume patlaban vēl nav domājis par kandidēšanu uz vēl vienu termiņu.

Znotiņa amatā stājās 2018.gada 1.jūnijā, jo bija toreizējā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera izvēlētā kandidāte. Saskaņā ar toreiz spēkā esošo regulējumu Znotiņu apstiprināja uz četru gadu pilnvaru termiņa.
Pēc apstiprināšanas regulējums tika mainīts un tagad tas paredz, ka FID priekšnieku pēc Ministru kabineta ieteikuma uz pieciem gadiem amatā ieceļ Saeima. Viena un tā pati persona par FID priekšnieku var būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Znotiņa ar preses pārstāves Līvas Rancānes starpniecību apliecināja, ka plānojot pieteikties konkursā uz FID priekšnieka amatu.

Znotiņai esot skaidra programma, ko viņa vēlas sasniegt nākamajā periodā un ko plāno piedāvāt valdībai un likumdevējam.

Kā savus galvenos darbības virzienus viņa saredz darba pabeigšanu ar likvidējamām kredītiestādēm, cīņu ar ēnu ekonomiku un korupciju, jo īpaši, organizētām grupām, kas sniedz profesionāli noziedzīgu pakalpojumu. Tāpat esot jāaudzē "kibermuskuļi" un, visbeidzot, Latvijai jākļūst par vispāratzītu reģionālu zināšanu centru AML jomā jeb cīņā ar naudas līdzekļu legalizāciju.

2017.gada 15.jūnijā KNAB priekšnieka amatā ieceltais Straume ar preses pārstāves Paulas Vilsones starpniecību norādīja, ka patlaban par kandidēšanu uz vēl vienu termiņu nedomājot, jo ir darāmi svarīgāki darbi. "Kad pienāks laiks, tad par to lemšu," norādīja Straume.

Likums paredz, ka biroja priekšnieku pēc Ministru kabineta ieteikuma uz pieciem gadiem amatā ieceļ Saeima. Viena un tā pati persona par biroja priekšnieku var būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Valsts kanceleja skaidroja, ka uz abiem amatiem tiks organizēts konkurss, taču precīzu tā izsludināšanas datumu kancelejās patlaban neminēja.

Līdzko konkurss tiks izsludināts, par to tiks informēti arī mediju pārstāvji.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais