Bauskas slimnīcai agrāko statusu neatjaunos

Veselības ministrija pieturēsies pie līdzšinējā ārstniecības iestāžu reorganizācijas plāna, kas apstiprināts arī Ministru kabineta noteikumos, kuros atrunāta veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība.

Tādējādi Bauskas slimnīcai saglabāt līdzšinējo statusu – lokālā daudzprofilu slimnīca –, vienīgi samazinot gultu skaitu, ko Bauskas novada domes deputāti arī lūguši premjeram Valdim Dombrovskim un veselības ministrei Baibai Rozentālei (attēlā), cerības ir mazas.

Vakar Veselības ministrijā notika ministres tikšanās ar Bauskas slimnīcas vadību, kurā piedalījās arī nozares galvenie speciālisti, un secinājums pēc šīm sarunām nozares vadošajiem pārstāvjiem bija, ka daudzprofilu stacionāram nepieciešamo kvalitāti ar esošajiem resursiem Bauskā nodrošināt nevar. Lai piešķirtu slimnīcai agrāko statusu, atkal būtu jāgroza minētie Ministru kabineta noteikumi. Bet noprotams, ka tas darīts netiks. B. Rozentāle gan uzsvēra – slimnīca Bauskā paliek kā ārstniecības iestāde, kur sniedz ambulatoro palīdzību un kur 24 stundas diennaktī darbojas traumpunkts, dienas stacionārs un aprūpes slimnīcas nodaļas. B. Rozentāle arī piebilda, ka pašvaldības paustā gatavība līdzfinansēt stacionāra darbu šobrīd ir nekonkrēta un summu tās pārstāvji nemaz nevarot

nosaukt.

Tam, ka ārstniecības iestāžu reorganizācijai jāturpinās, piekrīt arī galvenais speciālists veselības aprūpes vadības jautājumos Aleksandrs Jevtušoks. Viņš norādīja, ka reorganizācijas plāni tika gatavoti jau deviņdesmitajos gados ar skaidru mērķi – attīstīt septiņas reģionālās slimnīcas. "Visām pārējām slimnīcām, arī lokālajām daudzprofilu, bija iespēja risināt jautājumu par sadarbību ar reģionālajām slimnīcām. Tiem, kuri to risināja, tādu problēmu kā Bauskā nav," viņš sacīja. Turklāt nevarot neņemt vērā slimnīcu iespējas, veselības aprūpes attīstības tendences un to, ka viskvalitatīvāk pacientu aprūpēs tajās slimnīcās, kur ir lielāks darba apjoms, tātad – pieredzējušāki speciālisti. To apliecinot arī pašu cilvēku izvēle. Piemēram, Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Viesturs Boka zināja stāstīt, ka viņa vadītajā slimnīcā vien pagājušajā gadā ārstējušies 700 Bauskas iedzīvotāji. "Un tas jau notika pirms visām reformām," piebilda V. Boka.

Turklāt no 1. novembra Bauska tikšot iekļauta vienotajā Neatliekamās palīdzības dienestā, kas nodrošinās to, ka vajadzības gadījumā cilvēki tiks nogādāti atbilstošākajā ārstniecības iestādē. "Kad cilvēks iekļūst [neatliekamās palīdzības] mašīnā, viņš ir lielākā drošībā nekā stabilizācijas gultā [divas tādas saglabātas Bauskas slimnīcā]," uzsvēra V. Boka, norādot, ka tā nav vienkārši mašīna – tā ir vieta, kur tiek sākts ārstniecības process, un tehnoloģijas ir tik modernas, ka slimnīcai, uz kuru ved pacientu, var nosūtīt visu nepieciešamo informāciju par veselības stāvokli, un, kad sirdzēju atved, "operāciju zāle jau gaida".

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais