Viesnīcu un restorānu asociācija atkārtoti vēršas Rīgas domē ar lūgumu samazināt nodokļus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija atkārtoti aicina Rīgas domi (RD) samazināt nekustamā īpašuma nodokli nozares uzņēmumiem.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija ir nosūtījusi vēstuli RD priekšsēdētājam Mārtiņam Staķim (PP), aicinot tikties, lai skaidrotu kritisko situāciju nozarē un apspriestu risinājumus nekustamā īpašuma likmes samazināšanai.

Asociācijā atzīmē, ka 2021.gadā Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija vairākkārt informēja Staķi, RD Finanšu un administrācijas lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieku Jāni Ozolu (JKP) un RD Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes vadību par kritisko situāciju Rīgas naktsmītņu segmentā aicinot sekot citu valstu galvaspilsētu un Latvijas pilsētu paraugam - samazināt nekustamā īpašuma nodokli viesmīlības uzņēmumiem.

Tostarp Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija kopā ar RD Finanšu un administrācijas lietu komitejas un RD Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes vadību analizēja situāciju Rīgā, Latvijā un Baltijā, izvērtēja potenciālo ietekmi uz pašvaldības budžetu un apsprieda iespējamos scenārijus. "Diemžēl, aizbildinoties ar milzīgo RD budžeta deficītu un sarunās manipulējot ar sociāli jūtīgām tēmām, nozarei labvēlīgs lēmums netika pieņemts. Rīgā joprojām tiek piemērota Baltijas valstīs augstākā nekustamā īpašuma nodokļa likme - tā ir trīs reizes augstāka nekā Tallinā un divas reizes augstāka nekā Viļņā," norāda asociācijā.

Asociācijā atzīmē, ka saistībā ar Covid-19 izplatību un ar pandēmijas ierobežošanu saistītajiem pasākumiem nozare ir nokļuvusi vēsturiski smagākajā krīzē.

Tostarp asociācijā min, ka, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, viesnīcu skaits Rīgā 2019.gadā bija 132, bet 2020.gada nogalē viesnīcu skaits bija samazinājies līdz 80.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija vērš uzmanību, ka, ņemot vērā esošos ierobežojumus, atšķirībā no citām Eiropas valstīm, ienākošais tūrisms Latvijā ir faktiski apturēts un visa ienākošā tūrisma nozare ir uzskatāma par ierobežotu. Ierobežota pakalpojumu pieejamība un nenoteiktība joprojām bremzē ienākošā tūrisma darbības iespējas, būtiski samazinot izredzes nozares sekmīgai darbībai arī 2022.gadā. Papildus tam 2022.gads ir sācies ar neadekvāti augstām energoresursu izmaksām.

Tādējādi Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija atkārtoti lūdz piemērot atlaidi viesnīcām visā pilsētas teritorijā neatkarīgi no apsaimniekošanas modeļa un ēkas izmantošanas mērķa, kā arī piemērot atlaidei pakāpeniskuma principu likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktā samazinājuma apmērā, proti, nosakot, ka 2022.gadā tā ir 70%, 2023.gadā - 50%, 2024.gadā - 25%, bet 2025.gadā - 25%.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijā min, ka piedāvātais princips korelē ar Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras prognozēm par ārvalstu tūristu skaitu Rīgā no 2019.gadā fiksētā tūristu skaita.

Pēc asociācijā vēstītā, RD lēmums par atlaides piemērošanu nekustamā īpašuma nodoklim viesnīcām palīdzēs saglabāt nozares "mugurkaulu", ļaus Rīgai būt konkurētspējīgai brīdī, kad atsāksies aktīva tūristu plūsma, kā arī dos pozitīvu signālu ārvalstu investoriem gan attiecībā uz jau veikto darījumu, gan plānoto attīstību Latvijā vēlākā laika periodā.

Jau vēstīts, ka Tūrisma krīzes vadības komiteja janvāra vidū aicināja uz tikšanos Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), lai pārrunātu valsts izvēlēto politiku tūrismā un ar to saistītajās nozarēs Covid-19 krīzē, vienlaikus prasot nekavējošu premjera rīcību nozares glābšanā. Premjeram nosūtīta vēstule, kurā tūrisma nozares Krīzes vadības komitejas pārstāvji pauda pārliecību, ka gadījumā, ja tuvāko nedēļu laikā nozarei netiks sniegts mērķtiecīgs atbalsts, darbību var izbeigt daļa tūrisma un ar to saistīto nozaru uzņēmumu.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, lai uzlabotu klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtotu Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvētu Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija ir asociācijas "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā" biedrs.