Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Mūžībā devies izcils latviešu vēsturnieks

© f64.lv, Kaspars Krafts

Mūžibā devies Latvijas vēsturnieks Andrievs Ezergailis.

Par sēru vēsti mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja pētnieks Mārtiņš Kaprāns.

"Mūžībā aizgājis Andrievs Ezergailis - viens no starptautiski zināmākajiem latviešu vēsturniekiem."

Pasākumu producents Juris Millers atzina, ka Andrievs Ezergailis bija liels viņa palīgs muzikālās drāmas "Cukurs. Herberts Cukurs" tapšanā, precizējot vēstures faktus.

"Skumja vēsts. Ezergailis daudz palīdzēja muzikālās drāmas "Cukurs. Herberts Cukurs" tapšanā, precizējot vēstures faktus. Lai vieglas smiltis!"

Andrievs jeb Endrū Ezergailis dzimis 1930. gada 10. decembrī Jēkabpils apriņķī. Viņš bija ASV latviešu vēsturnieks. Ezergailis ir viens no atpazīstamākajiem un ietekmīgākajiem latviešu vēsturniekiem pasaulē.

Kara laikā viņš ar ģimeni devies bēgļu gaitās uz Vāciju. 1949. gadā emigrēja uz ASV. Ezergailis sākotnēji strādāja zemnieku saimniecībā par trauku mazgātāju.

1950. gados Ezergailis iestājās Mičiganas Universitātē. Maģistra grādu viņš ieguva Ņujorkas Universitātē. Turpat 1968. gadā viņš kļuva par zinātņu doktoru.

No 1964. gada Ezergailis pasniedza vēsturi Itakas koledžā.

Sākotnēji pētnieks specializējās Krievijas un modernās Eiropas, kā arī Otrā pasaules kara vēsturē, bet 1980. gados pievērsās nacistu aizsāktā un organizētā holokausta norisēm Latvijā. Iespējams, ievērojamākais Ezergaiļa darbs ir fundamentālais pētījums par holokaustu Latvijā: The Holocaust in Latvia, 1941—1944.

Ezergailis bija vienīgais latviešu vēsturnieks, uz kura viedokli jau 1980. gadu beigās Atmodas laikā sāka atsaukties ASV laikraksti.

Andrievs Ezergalilis ir sarakstījis grāmatu "Caur velna. zobiem. Vācu laiki šodien. 1941. - 1945. Esejas un domas".