NMPD pateicas Stradiņa slimnīcas mediķēm par sadarbību Covid-19 pandēmijas laikā

© Ekrānuzņēmums no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mājaslapas

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas mediķēm pasniegts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) apbalvojums "Par ieguldījumu", informē NMPD.

NMPD apbalvojums "Par ieguldījumu" tiek piešķirts ar dienesta darbību saistītām personām par personīgu ieguldījumu veiksmīgas starpinstitūciju sadarbības veidošanā un kopīgu mērķu sasniegšanā.

NMPD direktore Liene Cipule apbalvojumu "Par ieguldījumu" pasniedza Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas galvenajai ārstei Evai Strīķei, ārstei rezidentei Alisei Grāmatniecei un infektoloģei Aijai Vildei.

NMPD direktore skaidro, ka savstarpēja sadarbība un atbalsts ir būtiski ikvienam ikdienas gaitās, bet jo īpaši svarīgi tas kļūst tad, kad jāglābj un jāsaglabā cilvēku dzīvības. Covid-19 pandēmija mediķiem nozīmē glābt un ārstēt īpaši izaicinošos un līdz šim nepiedzīvotos apstākļos. Strauji pieaugot saslimstībai ar Covid-19, tā uzliesmojuma brīžos pērn slimnīcās vienlaikus nonāca simtiem vienas diagnozes pacientu, tālab bija nepieciešama pilnīgi jaunu procesu ieviešana un prasme saskatīt problēmas risinājumu ļoti sarežģītās situācijās.

Raksturojot apbalvojuma saņēmējas, Cipule uzsver, ka Strīķe visu pandēmijas laiku ir bijusi viens no NMPD lielākajiem atbalstiem dažādu procesu identificēšanā un izstrādāšanā, tostarp, risinot tos Valsts operatīvās medicīniskās komisijā.

Ļoti sarežģītos apstākļos kopā ar Strīķi meklēti risinājumi pacientu plūsmas plānošanai slimnīcās, intensīvās terapijas un reanimācijas gultu pieejamības un kapacitātes izvēršanai, kā arī Covid-19 pacientu stāvokļa izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai par hospitalizāciju vēl pirmsslimnīcas etapā. Šis kopīgais darbs deva pamatu ieviest vienotus principus visās Latvijas slimnīcās, lai tās spētu tikt galā ar lielo Covid-19 pacientu pieplūdumu pērn un vienlaikus saglabātu spēju sniegt palīdzību pacientiem kritiskos brīžos arī citu saslimšanu gadījumos, skaidro Cipule.

Grāmatniecei un Vildei NMPD pateicās par būtisku personisku ieguldījumu, sniedzot atbalstu un daloties ar savām profesionālajām zināšanām, lai īsā laikā kopīgi izstrādātu Latvijā pirmo elektroniskās informācijas sistēmu, kas pandēmijas laikā dod iespēju operatīvā režīmā pārraudzīt slimnīcu resursus un kapacitātes pacientu ārstēšanai.