Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Atrasti vainīgie, kāpēc Levits Valsts himnas laikā nenoņēma cepuri

© Ekrānuzņēmums

Gunāra Astra pieminekļa atklāšanas laikā, atskaņojot Valsts himnu, Valsts prezidents Egils Levits nebija noņēmis cepuri. Valsts prezidenta padomniece Aiva Rozenberga LTV skaidroja, ka pie tā vainojama saspīlētā situācija, ko izraisīja protestētāji.

Aiva Rozenberga uzsvēra, Valsts prezidents Egils Levits atvainojas par to, ka Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā pirms Valsts himnas atskaņošanas nebija noņēmis cepuri.

A. Rozenberga skaidroja, ka prezidents nebija novilcis cepuri tādēļ, ka bija satraukts to cilvēku dēļ, kuri mēģināja traucēt pasākuma norisi, vēsta lsm.lv.

"Šajā papildus spriedzes situācijā ir skaidrs, ka šāda bija neplānota rīcība, ka cepure nebija noņemta. Prezidents jūtas ļoti sarūgtināts par šo situāciju un, protams, ļoti atvainojas sabiedrībai, bet tā bija šī kopīgā atmosfēra, kas vienkārši radīja papildus satraukumu un nelīdzsvarotību pasākuma norisē," norādīja Rozenberga.

Tai pašā laikā videoierakstā redzams, ka svilpieni atskanēja pēc Valsts himnas atskaņošanas, tas ir, tad, kad ar uzrunu uzstājās E. Levits un tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Likums par valsts himnu nosaka, ka sabiedriskos pasākumos Latvijas valsts himnas izpildījuma laikā vīrieši noņem cepures. Par klajas necieņas izrādīšanu valsts himnai piemēro naudas sodu līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām jeb līdz 700 eiro.

Valsts policija norādīja, ka saistībā ar prezidenta rīcību ir saņemti vairāki iedzīvotāju iesniegumi un tie tikšot izskatīti.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Latvijas iedzīvotāji bija nikni par Levita izgājienu: "Tā bija necieņa un augstprātība".

Cilvēki savu sašutumu pauda sociālajos tīklos:

Aija: Necieņa, etiķetes pārkāpums. Augstprātība! Kam viņam tur tas padomnieku bars? Brīnos par Teikmani, varēja pateikt priekšā. Hūte pieaugusi. Esot arī himnas laika bijis ar hūti

Andris: Nacionālā īpatnība, visur būt cepurē.

Inese: Viņš jau nevienu neciena, tāpēc cepure netika noņemta