Pēc ģimenes pabalsta bez rindas

Vecākiem, kuru bērns ir vecāks par 15 gadiem un turpina mācīties skolā, vairs nevajag meklēt izziņas un iesniegt tās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), lai turpinātu saņemt ģimenes valsts pabalstu.

Līdz šim šādas izziņas bija obligātas. Tās varēja saņemt skolā, un tad tās bija jānogādā kādā no VSAA filiālēm. Šogad daudzi vecāki saskārās ar nepatīkamu faktu – lai iesniegtu šādas izziņas, vairākas stundas bija jāstāv rindā pārpildītās VSAA filiālēs, īpaši Rīgā. "Pieļauju, ka tagad šī iestāde ir pārslogota ar bezdarbniekiem, kuri vēlas saņemt pabalstu, kā arī citiem pabalstu saņēmējiem, bet rindā vajadzēja pavadīt vairākas stundas," Neatkarīgajai stāstīja divu skolēnu mamma no Rīgas. Arī citu bērnu vecāki sūdzējās, ka "to nav pat iespējams izstāvēt, un tas tikai papīra dēļ". Savukārt kādas skolnieces mamma no Pārdaugavas Rīgā sacīja, ka nemaz nav sākusi stāvēt rindā, un vēlāk pati meita gājusi uz VSAA un atradusi, ka tur ir kastīte, kur iemest šo izziņu.

Taču, izrādās, no šā gada rudens šādas izziņas nemaz nav jāiesniedz. VSAA preses sekretāre Edīte Olupe Neatkarīgajai stāsta – izmaiņas Ministru kabineta noteikumos paredz, ka informācija no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) saņemama elektroniski, un šīs izmaiņas ir veiktas jau sen, taču "tikai tagad varam sākt priecāties", tas ir, tikai tagad no ministrijas ir saņemti dati par apmēram 102 tūkstošiem vispārizglītojošo skolu audzēkņu. Pašlaik dati jau ir apstrādāti un ir visu VSAA filiāļu rīcībā. Tas nozīmē, ka skolas izziņas, lai par bērnu, kas sasniedzis 15 gadu vecumu un turpina mācīties, saņemtu gan ģimenes valsts pabalstu, gan apgādnieka zaudējuma pensiju, ja bērns mācās vidusskolā, vairs nav nepieciešamas. Tiesa, visticamāk, vispārizglītojošo skolu darbinieki nav informēti par jauno kārtību un raksta vecākiem izziņas, kuras viņi arī cenšas nogādāt VSAA.

Šādas izziņas pagaidām vēl ir nepieciešamas arodvidusskolu audzēkņiem, kuri līdztekus amatam iegūst arī vidējo izglītību, kā arī studentiem, kas saņem apgādnieka zaudējuma pensiju. Pašlaik Latvijā ģimenes valsts pabalstu saņem 384 000 ģimeņu, pabalsta apmērs ir astoņi lati mēnesī.

Strauji palielinoties bezdarba līmenim valstī, ir būtiski palielinājušās arī rindas VSAA, un Neatkarīgā centās noskaidrot, ko var izdarīt, personiski neierodoties aģentūrā. E. Olupe skaidro, ka atsevišķus VSAA pakalpojumus var pieteikt elektroniski vai iesniegumu un dokumentus nosūtīt pa pastu.

***

LIEC VĒRĀ!

Pa pastu uz VSAA var sūtīt slimības lapu ar aizpildītu iesnieguma formu, pieprasot slimības vai maternitātes pabalstu. Iesniegumu veidlapas ir pieejamas elektroniski mājaslapā vsaa.lv.

Telefoniski var saņemt konsultācijas par dažādiem pabalstiem, pensijām, kā arī noskaidrot VSAA nodaļu darba laiku. Telefona numuri ir arī pieejami mājaslapā.

VSAA bezmaksas telefons naudas taupības nolūkos ir slēgts.

Svarīgākais