Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā pieaudzis faktiskā bezdarba līmenis

© f64.lv, Kaspars Krafts

Latvijā faktiskais bezdarba līmenis pagājušā gada beigās bija 7,6%, kas ir par 0,5 procentpunktiem vairāk nekā novembra beigās, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Vīriešu vidū bezdarba līmenis decembrī pieauga par 0,7 procentpunktiem, mēneša beigās sasniedzot 8,6%, savukārt sieviešu vidū faktiskais bezdarba līmenis palielinājās par 0,3 procentpunktiem - līdz 6,6%.

Vienlaikus statistikas pārvaldē atzīmē, ka Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētā bezdarba līmenis decembrī pieaudzis par 0,3 procentpunktiem, mēneša beigās sasniedzot 6,7%.

"Novembrī stājas spēkā prasība, saskaņā ar kuru valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī privātajā sektorā nodarbinātie, kuru darbs saistīts ar paaugstinātu Covid-19 izplatības risku, savus darba pienākumus varēja turpināt veikt tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, šādā veidā potenciāli palielinot bez darba palikušo personu skaitu," norāda statistikas pārvaldē.

Statistikas pārvaldē arī min, ka salīdzinājumā ar 2020.gada decembri faktiskā bezdarba līmenis Latvijā samazinājies par 0,4 procentpunktiem, bet reģistrētā bezdarba līmenis sarucis par vienu procentpunktu.

2021.gada decembrī Latvijā bija 71,4 tūkstoši bezdarbnieku, tostarp 30,6 tūkstoši sieviešu un 40,9 tūkstoši vīriešu, kas ir par 4,4 tūkstošiem vairāk nekā novembrī, bet par 4,4 tūkstošiem mazāk nekā attiecīgajā periodā 2020.gadā. Vīriešu bezdarbnieku skaits decembra laikā ir pieaudzis par 3,3 tūkstošiem, taču sieviešu - par 1,2 tūkstošiem.