Aptauja: sarukusi Latvijas iedzīvotāju uzticība Covid-19 vakcīnu drošumam

© pexels.com

Janvārī sarukusi Latvijas iedzīvotāju uzticība Covid-19 vakcīnu drošumam - ja pērnā gada novembrī minēto vakcīnu drošumam uzticējās gandrīz ¾ jeb 74% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, tad janvārī šis rādītājs ir 66%, secināts BENU Aptiekas Stresa termometra datos, kas iegūti sadarbībā ar kompāniju GEMIUS, aptaujājot vairāk nekā 1800 respondentus.

Tikmēr neuzticēties Covid-19 vakcīnu drošumam joprojām sliecas 28%, bet vēl 6% konkrētu viedokli sniegt nevarēja. Salīdzinājumā ar 2020.gada novembri visvairāk uzticība Covid-19 vakcīnu drošumam sarukusi krievvalodīgo vidū - no 56% novembrī uz 42% janvārī.

Raugoties pusgada griezumā, redzams, ka iedzīvotāju uzticība Covid-19 vakcīnu drošumam ir nedaudz palielinājies, jo pērnā gada jūlijā vakcīnu pret Covid-19 drošumam uzticējās 59%, septembrī šis rādītājs bija 66%, bet novembrī tas palielinājās līdz 74%.

Salīdzinājumā ar 2021.gada pavasari šobrīd uzticība Covid-19 vakcīnu drošumam ir nedaudz lielāka - pagājušā gada marta beigās Covid-19 vakcīnu drošumam uzticējās 60% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, 29% tam neuzticējās, kamēr 11% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Janvārī uzticība Covid-19 vakcīnu drošumam kopumā ir samazinājusies gan latviešu, gan krievvalodīgo vidū, tomēr starp abām grupām joprojām saglabājas diezgan ievērojamas atšķirības. Latviešu vidū Covid-19 vakcīnām uzticas 69% respondentu, kamēr krievvalodīgo vidū šis rādītājs ir 42%, turklāt redzams, ka to cilvēku īpatsvars, kuri Covid-19 vakcīnu drošumam uzticas pilnībā, krievvalodīgo vidū ir par 16% mazāks nekā latviešu vidū. Tikmēr neuzticēties Covid-19 vakcīnu drošumam janvārī sliecas 27% latviešu un 40% krievvalodīgo. Krievvalodīgo vidū ievērojami vairāk ir neizlēmušo respondentu - 18%, kamēr starp latviešiem konkrētu atbildi sniegt nevarēja 5%.

Analizējot datus pēc aptaujāto dzimuma, secināms, ka gan sieviešu, gan vīriešu vidū Covid-19 vakcīnu drošumam uzticas 66% respondentu, kamēr novembrī minēto vakcīnu drošumam nedaudz biežāk uzticējās sievietes - attiecīgi 74% sieviešu un 73% vīriešu. Šobrīd minēto vakcīnu drošumam neuzticēties sliecas 27% sieviešu un 27% vīriešu.

Svarīgākais