Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Politologs Ikstens: Ja netuvotos vēlēšanas, atbalstu energokrīzē neredzētu

© Lauris Vīksne/F64

Ja šis nebūtu Saeimas vēlēšanu gads, atbalsta paketes 250 miljonu eiro apmērā energoresursu cenu kāpuma kompensācijām, visticamāk, nebūtu. Šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" pauda politologs Jānis Ikstens.

"Mēs varam būt tikai laimīgi, ka tas [energoresursu cenu krīze] notiek vēlēšanu gadā. Jo es esmu pilnīgi drošs - ja šis nebūtu vēlēšanu gads, mēs neredzētu pilnīgi nekādu paketi par 250 miljoniem eiro. Tāk kā - lai arī novēloti, bet brīnišķīgi, daudziem cilvēkiem tas būs ļoti nopietns atspaids," vērtēja Ikstens.

Portāls NRA jau rakstīja, ka valdību veidojošie politiskie spēki ir konceptuāli vienojušies par atbalsta paketi iedzīvotājiem un uzņēmumiem saistībā ar strauji pieaugošajām energoresursu cenām. Atbalsts tiks sniegts uz četriem mēnešiem, līdz šā gada maijam, bet atsevišķi atbalsta veidi, piemēram, palielinātais mājokļa pabalsts, tiks sniegts līdz šī gada beigām.

Īstermiņa atbalstam valsts pilnībā kompensēs elektrības sadales tarifa un obligātās iepirkuma komponentes (OIK) izmaksas, tiks ieviests jauns 50 eiro mēneša pabalsts par katru bērnu, tai skaitā studējošiem līdz 24 gadu vecumam, tiks ieviests jauns 20 eiro mēneša pabalsts visiem senioriem, neskatoties uz vakcinācijas faktu, un cilvēkiem ar invaliditāti.

Jaunās atbalsta paketes kopējā summa ir aptuveni 250 miljoni eiro. Galīgo lēmumu par atbalsta paketi plānots pieņemt valdības sēdē otrdien, 25.janvārī.