Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: kā iedzīvotāji cenšas uzlabot finansiālo situāciju?

© pexels.com

Trešdaļa jeb 33% Latvijas iedzīvotāju, lai uzlabotu savu finanšu situāciju, šogad plāno netērēt vairāk naudas, kā tiek nopelnīts, liecina Luminor bankas veiktā aptauja.

Tajā pašā laikā vairāk kā 15% respondentu apņēmušies rīkoties atbildīgāk kā iepriekš un rūpīgāk plānot finanses, šajā gadā uzsākot ienākumu un izdevumu atskaites veikšanu.

No tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri apņēmušies netērēt vairāk naudas, kā nopelnīts, vairums ir vecāka gadagājuma cilvēki vecumā no 60 līdz 74 gadiem, no kuriem šādu atbildi norādījusi gandrīz puse jeb 42% aptaujāto, kā arī Latgales iedzīvotāji.

Vienlaikus aptuveni katrs piektais iedzīvotājs šajā gadā plāno lūgt algas pielikumu, strādāt virsstundas vai meklēt papildu darbu, kur piepelnīties, no kuriem lielākā daļa ir Rīgas iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 gadiem, bet vismazāk - Kurzemē dzīvojošie.

"Mūsu veiktā aptauja iezīmē tendenci, ka Latvijas iedzīvotāji kopumā ir sākuši vairāk plānot finanses un sekot līdz saviem izdevumiem un ienākumiem. Iepriecina arī tas, ka gados jauni cilvēki saskata darba iespējas un ir gatavi attīsties tepat Latvijā - kā norāda gandrīz trešdaļa pilngadīgo jauniešu vecumā līdz 29 gadiem, labāk apmaksāta darba meklējumi mūsu valstī būs viņu šī gada prioritāte savas finanšu situācijas uzlabošana. Bet aptuveni katrs piektais jaunietis plāno šogad izglītoties, lai efektīvi un prasmīgi ikdienā pārvaldītu savas finanses. Šī tendence skaidrojama ar to, ka jaunieši aizvien vairāk apzinās finanšu iemaņu nozīmi savas labklājības veidošanā, kā arī savu mērķu sasniegšanā," stāsta eksperte Jekaterina Ziniča.

Lai šogad uzlabotu savu finanšu situāciju, aptuveni katrs desmitais iedzīvotājs ir apņēmies nosegt esošās kredītsaistības turklāt vairums ir Zemgalē dzīvojošie vecumā no 40 līdz 49 gadiem. Vairāk vīriešu kā sieviešu šogad plāno ieguldīt akcijās un obligācijās, no kuriem visvairāk ir jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem, bet vismazāk - Latgalē dzīvojošie vecumā no 50 līdz 59 gadiem.

"Vairāk kā puse iedzīvotāju aizvadītā gada nogalē norādīja, ka šogad salīdzinot ar pagājušo gadu viņu finanšu situācija nemainīsies vai pat uzlabosies, no kuriem 34% domāja, ka viņiem šogad izdosies saglabāt esošo finanšu situāciju, bet aptuveni trešdaļa paredzēja tajā uzlabojumus, kas liecina par to, ka kopumā iedzīvotāji gada beigās bija noskaņoti pozitīvi par savu finanšu situāciju šogad. Tomēr jāņem vērā tas, ka ir sadārdzinājušās elektroenerģijas un citu pakalpojumu cenas, par kurām šobrīd mājsaimniecības un uzņēmumi saņem rēķinus, te dzīvotāju noskaņojumā varētu būt vērojamas izmaiņas," norāda Ziniča.