Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pēc divu gadu pārtraukuma Latvijā atkal norisināsies "Ēnu diena"

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Pēc divu gada pārtraukuma 6.aprīlī visā Latvijā norisināsies ikgadējā karjeras izglītības programma "Ēnu diena", kuras laikā skolēni varēs ēnot sev interesējošu profesiju pārstāvjus publiskajā un privātajā sektorā, informē JA Latvia valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Saskaņā ar ārstu un citu medicīnas ekspertu pausto informāciju par katastrofālu veselības aprūpē strādājošo trūkumu Latvijā, šī gada "Ēnu dienas" tēma ir profesijas medicīnā.

Krievāns uzsvēra, ka pandēmija visiem ir atgādinājusi, cik svarīgas un nepieciešamas ir veselības aprūpē strādājošo profesijas. "Gan Rīgā, gan reģionos mums ir modernas slimnīcas, aprīkotas ar jaunākajām tehnoloģijām, ir svarīgi, lai šajās slimnīcās ir kas strādā un mediķi neizdeg," norādīja Krievāns.

Šogad ēnošana varēs norisināties klātienē vai tiešsaistē, atkarībā no Ēnu devēja iespējām un ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Darba devēji - uzņēmumi un iestādes - no šodienas aicināti reģistrēt pieejamās vakances portālā "www.enudiena.lv". Savukārt no 9.marta vakancēm var sākt pieteikties potenciālie ēnotāji - skolēni.

Krievāns atgādināja, ka interese par "Ēnu dienu" ik gadu aug gan no skolēnu, gan darba devēju puses. Iepriekšēja "Ēnu dienā" 2020.gadā piedalījās 1695 ēnu devēji, kuri piedāvāja 10 450 vakances. Uz piedāvātajām vakancēm pretendēja 43 000 reģistrētu ēnotāju.

Lielākā interese pērn bija ēnot medicīnas nozarē strādājošos. Bet pieprasītākās profesijas, ņemot vērā kopējo pieteikumu skaitu, skolēnu vidū bija programmētājs (441 pieteikums), gaisa kuģa kapteinis, pilots (331), fizioterapeits (243), gaisa kuģa stjuarts (226), ugunsdzēsējs glābējs (220), arhitekts (193), televīzijas un radio raidījumu vadītājs (176), feldšeris (173), ārsts (160) un ķirurgs (156).

"Ēnu dienas" mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

"Ēnu diena" ir pasaulē atpazīstama un atzīta JA karjeras izglītības programma 1.-12.klašu skolēniem, kuras mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum."Ēnu dienu" laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4-6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu.