Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Rumbulā atkritumos atrasta ķīmiskā viela - kodīgs sārms

© Ekrānuzņēmums

Rumbulas poligonā "Eco Baltia vide" nešķiroto sadzīves atkritumu savākšanas smagajā transportlīdzeklī konstatētā viela, visticamāk, ir veselībai kaitīgs kodīgs sārms - kālija hidroksīds, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Jalinska.

Viņa pastāstīja, ka incidents Getliņu ielā Rumbulā, kur šodien atklātā teritorijā konstatēta ķīmiskas vielas noplūde, ir saistīts ar SIA "Eco Baltia vide" nešķiroto sadzīves atkritumu savākšanas smago transportlīdzekli. Transportlīdzeklim šopēcpusdien ierodoties Rumbulas atkritumu apsaimniekošanas poligonā no atkritumu tvertnes parādījušies nezināmas izcelsmes garaiņi. Abām personām, kas atradās automašīnā, kļuvis slikti, tāpēc izsaukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Jalinska informēja, ka atkritumu tvertnē atrastas ķīmiskās vielas viena litra stikla taras iepakojumā. Pēc VUGD sniegtās informācijas, tur bijušas aptuveni desmit burkas ar minēto vielu. Atsevišķas no tām ir plīsušas, izraisot vielas nonākšanu kopējā atkritumu masā. Pēc uzrakstiem uz taras, secināms, ka tajās esošā viela ir kālija hidroksīds - kodīgs sārms, kas ir bīstams un kaitīgs veselībai. Ķīmiskā viela nav nokļuvusi vidē un šobrīd uz vietas neatliekamos pasākumus veic VUGD.

"Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts aģentūrai LETA skaidroja, ka uzņēmums, otrdien veicot nešķiroto sadzīves atkritumu savākšanas maršrutu, kādā no juridisko personu adresēm pie sadzīves atkritumiem konstatēja novietotas burkas. Tās atbilstoši sniegtajam pakalpojumam tika savāktas transportēšanai uz poligonu.

"Kā liecināja tālākā situācija, tajās bijusi tobrīd vēl nezināma ķīmiska viela, kura atkritumu savākšanas transportā pēc sapresēšanas un saskarsmes ar mitrumu sākusi gruzdēt," sacīja Aizbalts.

Viņš uzsvēra, ka "Eco Baltia vide" darbinieki, kuri veica maršrutu, stingri ievērojot ugunsdrošības prasības, atkritumu gruzdēšanu novērsa. Tomēr pa ceļam tā atjaunojās, līdz ar to nolemts drošības nolūkos atkritumus nevest uz poligonu, kur bija paredzēts to gala mērķis, bet uz uzņēmuma šķirošanas laukumu, kura platība ļauj atkritumus drošā vidē izbērt un gruzdēšanu novērst pilnībā.

Ņemot vērā to, ka diviem uzņēmuma darbiniekiem pēc atkritumu izkraušanas parādījās slikta pašsajūta, tika izsaukts NMPD. Konstatējot saindēšanās pazīmes ar nezināmo ķīmisko vielu, NMPD izsauca arī VUGD, kā arī Valsts vides dienestu, lai uzsāktu izpētes darbus un saprastu, kāpēc šāda tipa ķīmiska viela nonākusi sadzīves atkritumos, nevis tikusi apsaimniekota atbilstoši vides prasībām.

Pēc Aizbalta teiktā, pašreiz VUGD ir veikuši visas nepieciešamās darbības, lai vielu savāktu un turpat, "Eco Baltia vide" šķirošanas laukumā, ierobežotu no apkārtējās vides un cilvēkiem. Teritorija, kurā atrodas speciālos konteineros savāktā viela, līdz tālākiem atbilstošo institūciju rīkojumiem ir norobežota.

"Eco Baltia vide" atgādina, ka arī iedzīvotājiem un uzņēmumiem jāievēro noteiktas prasības sevi radīto atkritumu apsaimniekošanā. "Kā parāda situācija, nepadomājot par sekām un neievērojot valstī noteiktās vides un atkritumu apsaimniekošanas prasības, var tikt radīti būtiski veselības draudi ja ne pašam, tad citiem cilvēkiem, kuri pēcāk uzņemas rūpi par atkritumu nogādāšanu tālākai apstrādei vai noglabāšanai poligonā," teica Aizbalts.

Rumbulā otrdien atkritumu šķirošanas laukumā burkās atrasta ķīmiska viela un evakuēti septiņi cilvēki, no kuriem divi nodoti mediķiem.

Ap plkst.11 VUGD saņēma izsaukumu uz Getliņu ielu Rumbulā, kur atklātā teritorijā bija konstatēta ķīmiskas vielas noplūde.

Patlaban ir norobežota teritorija un viela tiek savākta atsevišķā konteinerā.

No teritorijas evakuēti septiņi cilvēki, no kuriem divi nodoti mediķiem.

NMPDpavēstīja, ka mediķi snieguši palīdzību un nogādājuši ārstniecības iestādē divas personas ar aizdomām par saindēšanos ar ķīmiskajām vielām. Abu hospitalizēto stāvoklis esot stabils un viņi ir pie samaņas.