Piešķirs 7.66 miljonus latu vilcienu kustības vadības sistēmas modernizācijai

No valsts budžeta rezerves fonda tiks piešķirts 7.66 miljonus latu liels līdzfinansējums vilcienu kustības vadības sistēmas modernizācijas projektam.

To paredz otrdien, 7. decembrī, valdībā apstiprinātais rīkojuma projekts ”Par pamatbudžeta apropriācijas pārdali starp ministrijām 2004. – 2006. gada plānošanas perioda Kohēzijas fonda projekta „Vilcienu kustības vadības sistēmas modernizācija” pabeigšanai”.

Projekta „Vilcienu kustības vadības sistēmas modernizācija” kopējās izmaksas ir 92.98 milj. EUR, no tiem Kohēzijas fonda līdzfinansējums ir 67.46 milj. EUR, bet 22.49 milj. EUR – valsts budžeta dotācija. 2009. gadā ekonomiskās krīzes iespaidā valsts samazināja savu līdzdalību projekta realizācijā par 7.66 milj. LVL. Taču, lai nodrošinātu projekta pabeigšanu un iepriekš plānoto saistību izpildi, valdība atbalstījusi dotāciju piešķiršanu samazinātās daļas – 7.66 milj. LVL apmērā.

Projekts tika atbalstīts 2001. gadā, taču to pilnībā pabeigt plānots 2011. gadā. Tā ietvaros paredzēta esošo signālu un pārmiju centralizācijas sistēmu nomaiņa ar mikroprocesoru sistēmu, jaunu signālu ierīkošana stacijās un uz galvenajām līnijām, jaunu sliežu ķēžu ierīkošana, augstsprieguma elektroapgādes līniju atjaunošana, kā arī daudzi citi darbi, kas uzlabos vilcienu kustības drošību un paaugstinās Latvijas Austrumu – Rietumu dzelzceļa koridora kapacitāti.

Realizējot vilcienu kustības vadības sistēmas modernizācijas projektu, tiks sekmīgāk nodrošināta VAS „Latvijas dzelzceļš” infrastruktūras uzturēšana nepieciešamajā līmenī.