Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Rakstniecības muzejam nodos jaunieguvumu Zentas Mauriņas vēstules Pjērai Ambergai-Ballinari

9.decembrī Ārlietu ministrijā notiks svinīgs pasākums, kurā ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis nodos Rakstniecības un mūzikas muzejam vērtīgu jaunieguvumu - rakstnieces Zentas Mauriņas vēstules ( 1960 -1978) savai tuvai trimdas laika draudzenei un pašaizliedzīgai atbalstītājai Pjērai Ambergai –Ballinari.

Līdz šā gada jūlijam vēstules bija Pjēras Ambergas–Ballinari (Piera Amberg- Ballinari, 1921-1990 Šveice) dēla, Šveices vēstnieka Gruzijā un Armēnijā Lorenco Amberga (Lorenzo Amberg) īpašums, kuru viņš nolēmis dāvināt Latvijai.

Vēstulēs, kas adresētas Pjērai Ambergai-Ballinari, atrodama Zentas Mauriņas daiļrades pētniekiem nozīmīga informāciju par to, kur un kā rakstnieces Šveices draugi plānoja Zentas Mauriņas publiskos priekšlasījumus, to vietu un laiku, pienākumu sadali, biļešu cenām, grāmatu pārdošanu un to, kā darbojusies tā sauktā Šveices anonīmo draugu Centrālā kase. Sarakstē iespējams uzzināt arī par viņu pašaizliedzīgo un nesavtīgo palīdzību, sūtot pārtikas pakas un gādājot rakstniecei iespēju vasarā apmesties privātās pansijās, lai atpūstos, ārstētos un strādātu.

Dāvinājuma vērtīgākā daļa ir vēstules un atklātnes, ko papildina dažādi iespieddarbi, dokumenti un dažas fotogrāfijas. Lielākā daļa vēstuļu un atklātņu ir Zentas Mauriņas rakstītas un adresētas Pjērai Ambergai-Ballinari, bet ir arī dažas vēstules, kuras viņai adresējis Zentas Mauriņas dzīvesbiedrs Konstantins Raudive (1909-1974). Kolekciju papildina vairākas vēstules no šveicietes Annemarijas Morgentāleres (Annemarie Morgenthaller) un vācu izdevēja Maksimiliana Dītriha (Maximilian Dietrich).

Vairums vēstuļu un atklātņu ir mašīnrakstā ar rakstnieces parakstu un kādu personīgu uzrunu vai veltījumu rokrakstā, bet ir arī ar roku rakstītas vēstules, kas reto rokrakstu krātuvei ir īpaši vērtīgs ieguvums.

Pateicoties Šveices vēstniekam Lorenco Ambergam, Latvijas vēstniekam Andrim Vilcānam un Ārlietu ministrijai, rūpīgi vāktie un saglabātie materiāli par Zentu Mauriņu nonāks Latvijas Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā.