Gobzemam otrdien jāstājas deputātu priekšā; Ētikas komisija vērtēs viņa uzvedību

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē otrdien, 18.janvārī, paredzēts skatīt deputātu iesniegumu par parlamentārieša Alda Gobzema (LuK) iespējamiem deputātu Ētikas kodeksa pārkāpumiem, nepakļaujoties policijas prasībām un izsakot nepieņemamus izteikumus.

Deputāti Juris Rancāns (JKP), Juris Jurašs (JKP) un Artuss Kaimiņš, iesniedzot attiecīgo dokumentu, pamatojas uz Valsts policijas (VP) Saeimai sniegto informāciju par Gobzema uzvedību un iespējamiem ētikas kodeksa pārkāpumiem, 2021.gada decembrī dažādās Latvijas pilsētās traucējot policijai pildīt dienesta pienākumus.

Atsaucoties uz VP pausto, deputāti norāda, ka saskarsmē ar policijas darbiniekiem Gobzems esot aizskāris policijas darbinieka godu un cieņu un nepakļāvies policijas darbinieku likumīgajām prasībām.

Deputāti atsaucas uz VP video ierakstiem un citiem pierādījumi, kas iegūti Gobzema administratīvo pārkāpumu izdarīšanas laikā. Vienā no video dzirdams, ka "Gobzems draud policijas darbiniekiem" ar solījumu, ka pret viņiem tiks ierosināti kriminālprocesi, ka viens no viņiem tiks notiesāts, norādīts iesniegumā.

Tāpat Gobzems lietojot necenzētu leksiku jeb lamuvārdus un policijas darbiniekus aizskarošus kriminālā žargona izteicienus. Šāda Gobzema rīcība esot pretrunā ar Ētikas kodeksa punktu, kurš nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus, norāda parlamentārieši.

Minētā rīcība esot pretrunā ar Ētikas kodeksa punktu, kurš nosaka, ka deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli un punktu, kurš nosaka, ka deputāts izkopj savu runas un valsts valodas prasmi, atzīmē deputāti.

Savukārt Aldis Gobzems mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta, ka viņam esot pierādījumi, kas viņam došot pamatu celt prasību pret Latvijas valsti par morālo kaitējumu. "Man vardarbīgi uzbruka policitsti, laužot rokas un grūstot, aizturot,kaut es vienkārši miermīlīgi staigāju pa ielu Liepājā. Kurš likums man aizliedz staigāt? Pareizi,neviens!" raksta A.Gobzems.

Svarīgākais