Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Valsts policija: sievietes ziņo par iespējamu konkrēta ārsta seksuālu vardarbību

© F64

Pēdējā laikā Valsts policijā vērsušās vairākas sievietes par imunologa Jevgēnija Ņikiforenko pastrādātu seksuālu vardarbību.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte norādīja, ka policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par seksuālu vardarbību.

Minētais pants paredz atbildību par seksuāla rakstura darbību nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar cietušā ķermeni, ja tā izdarīta, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo.

Krimināllikums par šādu nodarījumu paredz brīvības atņemšanu līdz septiņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem. Šis saskaņā ar likumu skaitās smags noziegums.

Policijā nekomentēja, vai kriminālprocess sākts par faktu vai pret ārstu, kas automātiski nozīmētu viņam aizdomās turētā vai personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statusu.

Latvijas Radio sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru "Re:Baltica" decembra sākumā ziņoja, ka žurnālistiem vairākas sievietes apgalvojušas, ka imunologs veicis savai specialitātei neatbilstošas, vairāk ginekoloģiskas manipulācijas, kā arī tādas, kuras neveic pat ginekologa kabinetā. Pacientes ārsta veiktās darbības vērtēja kā seksuālu izmantošanu.

Pēc saņemtiem vairāku sieviešu iesniegumiem Valsts policija 2009.gadā sāka kriminālprocesu, kas pēc četriem gadiem tika izbeigts un lieta līdz tiesai nenonāca. Sievietes pārsūdzēja vienreiz, bet prokuratūra to atstāja spēkā.