Opozīcijas deputāts lūdz tiesībsargus izvērtēt "Titled" un amatpersonu rīcību aizsarglīdzekļu iepirkumā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Saeimas deputāts Ivars Zariņš (S) vērsies Ģenerālprokuratūrā un Finanšu izlūkošanas dienestā (FID), lūdzot izvērtēt SIA "Titled" gandrīz miljona nederīgo respiratoru iepirkuma aspektus, kā arī atbildīgo amatpersonu rīcību.

Kā informēja "Saskaņas" Saeimas frakcijā, Zariņš saistībā ar šī iepirkuma pamatotību un atbilstību valsts interesēm īstenoja vairākas parlamentārās pieprasījuma procedūras atbildīgajiem ministriem un Ministru prezidentam.

No Saeimai iesniegtajiem dokumentiem un sēdēs sniegtās informācijas varot uzskatāmi secināt, ka atbildētāji nebija spējīgi sniegt atbildes pēc būtības gandrīz ne uz vienu no jautājumiem vai būtiskiem šī iepirkuma aspektiem, piemēram, iepirkuma apjoma pamatotību, piegādātāja izvēles pamatotību, darījuma nosacījumu pamatotību vai iepirkumam piemērotās iepirkumu procedūras pamatotību, pauda opozīcijas partijas frakcijā.

Tāpēc pērnā gada 29.novembrī Zariņš vērsās pie Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāja Riharda Kozlovska (JV) ar iesniegumu, kurā norādīja uz būtiskiem šī darījuma aspektiem, kas viņam radīja pamatotas bažas par to, ka darījums nav veikts atbilstoši Latvijas sabiedrības interesēm, "bet, iespējams, veidots kā noziedzīga shēma ar mērķi izkrāpt valsts līdzekļus organizētā grupā", informēja "Saskaņas" frakcijā.

Lai kliedētu vai apstiprinātu minētās bažas, Kozlovskis esot aicināts informēt par šo iesniegumu arī Ģenerālprokuratūru un FID, kā arī, izmantojot FID un tā sadarbības partneru iespējas, noskaidrot vai šis "acīmredzami aizdomīgais darījums" nav īstenots kā noziedzīgs nodarījums, uz ko norādot vairākas pazīmes.

Ņemot vērā to, ka no komisijas vadītāja joprojām nav saņemta nekāda atbilde uz uzdotajiem jautājumiem un nav zināms, vai viņš nav izvairījies informēt minētās institūcijas par šiem atklātajiem lietas apstākļiem, Zariņš ir vērsies Ģenerālprokuratūrā un FID ar aicinājumu atbilstoši šo institūciju noteiktajai kompetencei veikt nepieciešamās procesuālās darbības, lai noskaidrotu, vai SIA "Titled" un atbildīgo amatpersonu rīcība šajā aizsarglīdzekļu iepirkumā un tā uzraudzīb, nesatur iespējamo noziedzīgo nodarījumu sastāvu pazīmes, informēja frakcijā.

Jau ziņots, ka iepriekš starptautiskā laboratorijā Polijā secināts, ka 2020.gada pavasarī Latvijas iestādēm iepirktie aptuveni miljons respiratoru nav atbilstoši noteiktajām prasībām. Šos uzņēmums "Titled" aizsardzības resoram piegādāja pavasarī un tos nodeva lietošanai valsts un pašvaldību iestādēs.

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkuma centrs noslēdza divus līgumus ar SIA "Titled" par respiratoru KN95 iegādi. Respiratori KN95 ir pielīdzināmi FFP2 respiratoru aizsardzības pakāpei. Ņemot vērā aprīlī pastāvošo individuālo aizsardzības līdzekļu deficītu un problēmas ar to testēšanu, respiratoru testi tika veikti Igaunijā neakreditētā laboratorijā.

Vienlaikus Aizsardzības ministrija (AM) informēja Ministru kabinetu par problēmām ar respiratoru kravas pieņemšanu, jo nebija iespējas veikt kvalitātes pārbaudi akreditētās laboratorijās Eiropā to pārslodzes dēļ.

Tomēr, reaģējot uz tajā brīdī pastāvošo individuālās aizsardzības līdzekļu trūkumu valstī, Ministru kabinets nolēma atļaut AM pieņemt kravu, pamatojoties uz vietējiem un Igaunijas laboratorijas testiem. Papildus tam valdība deleģēja AM nosūtīt respiratoru paraugus sertificētai laboratorijai.

Testos secināts, ka pirmās kravas respiratori atbilst lielākajai daļai kvalitātes prasību FFP2 aizsardzības pakāpei, izņemot divos no desmit paraugiem konstatēta nedaudz pārsniegta gaisa noplūde. Minētā neatbilstība ir ar zemu risku, tādēļ respiratori ir izmantojami.

Savukārt otrajā kravā piegādātie respiratori nav atbilstoši noteiktajām prasībām. Pirmajā līgumā par 145 000 eiro tika piegādāti 50 000 respiratoru, bet otrajā kravā par 2 898 666 eiro tika saņemti aptuveni 999 500 respiratoru.

Jelgavā reģistrētā uzņēmuma "Titled" īpašnieks ir Nauris Grosu. 2019.gadā uzņēmums apgrozīja 624 760 eiro un strādāja ar 34 393 eiro peļņu. 2020.gadā uzņēmums jau apgrozīja 3 817 434 eiro un strādāja ar 452 554 eiro peļņu

Svarīgākais