Petraviča neizpratnē par Saeimas lēmumu, ka slimības pabalsta izmaksas tiks atjaunotas no 17. janvāra

© f64.lv, Oksana Džadana

Saeimas opozīcijas deputāte, bijusī labklājības ministre Ramona Petraviča (Neatkarīgie) ir neizpratnē par to, ka šodien parlamentā pieņemtie grozījumi par valsts apmaksātu slimības pabalstu neattieksies uz janvāra pirmo pusi.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", ar kuriem no 17.janvāra līdz 28.februārim atjaunota slimības pabalsta izmaksa no valsts budžeta līdzekļiem no slimības pirmās dienas personām, kurām ir derīgs vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikāts.

Petraviča debatēs par šīm izmaiņām vaicāja, kāpēc regulējums tiek ieviests tikai no 17.janvāra. "Vai tad (..) no 1.janvāra līdz 17.janvārim kovids bija beidzies? Saslimšana tik strauji bija kritusies, ka vairs nevajadzēja šādu atbalsta mehānismu?" jautāja deputāte.

Viņa atzīmēja, ka līdz ar to darba devējiem paliek pienākums apmaksāt slimības lapas par janvāra pirmo pusi, un vaicāja, vai tā ir "nolaidība un nevēlēšanās sekot līdzi notikumiem un paredzēt kaut vienu soli uz priekšu".

Deputāte atzīmēja, ka jau iepriekš esot bijis zināms, ka ārkārtējā situācija būs jāpagarina, bet par slimības lapām attiecībā janvāra pirmajām 16 dienām netika domāts. Petraviča piebilda, ka pašlaik darba devējiem jau tāpat ir jāpielāgojas dažnedažādiem ierobežojumiem.

Kā ziņots, no 17.janvāra līdz 28.februārim noteiktais regulējums attieksies arī uz personām, kuras būs saņēmušas atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju.

Labklājības ministrija informēja, ka slimības pabalstu no valsts budžeta izmaksās no pirmās darbnespējas dienas, ja personai ir izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar saslimšanu ar Covid-19 vai atrašanos mājas karantīnā.

Ja cilvēkam būs izsniegta darbnespējas lapa akūtu augšējo elpceļu infekciju dēļ, valsts apmaksās slimības pabalstu no darbnespējas pirmās dienas līdz darbnespējas trešajai dienai, paredz likuma grozījumi.