Vai arī skolās aizliegs auduma maskas?

© F64

Covid-19 patlaban ļoti strauji izplatās arī mācību iestādēs. Ir jautājumi, ko vēl varētu darīt attiecībā uz drošības pasākumiem skolās. Par ātro testu spējām “noķert” omikronu jau ticis runāts, un arī maskas un to kvalitāte ir viens no tematiem, vēstīja TV3 Ziņas.

Valsts iepirkumā skolas apgādātas ar auduma maskām. Pēc skata baltā atgādina medicīnisko masku, bet ir ražota no kokvilnas. Zilā sastāv no auduma diviem slāņiem, bet pirmajā iespaidā neko diži citādāk neizskatās kā veikalā nopērkamās. Izglītības ministrija uzsver, ka skolām ir jāturpina ļaut lietot auduma maskas, jo esot diži citādākas.

"Tas ir speciāls audums, kas ir ražots ārzemēs pēc speciāliem standartiem. Tām maskām ir divas kārtas. Filtrācijas efektivitāte ir vismaz 90%. Lūdzu, nejaukt ar higiēniskajām maksām, kurām ir tā zemā kvalitāte, tikai 70%," skaidroja Uldis Berķis, Izglītības un zinātnes ministrijas Viedās specializācijas vienības vadītājs.

Skolēnu pašu nopirktās auduma maskas Izglītības ministrija neatbalsta. Ja stāsies spēkā auduma masku aizliegums, tad izņēmums attiektos tikai uz valsts iepirkumā izdalītājām, pretējā gadījumā tad pašiem par savu naudu esot jāpērk vienreizlietojamās ķirurģiskās maskas vai respiratori. Veselības ministrijā saka, ka pastāv iespēja, ka tomēr arī valsts iepirkumā iegādātās auduma maskas skolēniem būs aizliegtas.

"Tuvāko divu nedēļu laikā tiks izstrādāts precīzs regulējums, kādā veidā tad šī kārtība tiks īstenota. Pirms tam jautājumu paredzēts apspriest Operatīvās vadības grupā tieši par tehnisko izpildījumu," skaidroja Oskars Šneiders, Veselības ministrijas pārstāvis.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.