Tiesnešiem lieli parādi

Tieslietu padomes un tiesnešu iebildumus par ietveršanu vienotajā atalgojuma sistēmā valdība nav uzklausījusi. Nākamā gada budžetā apstiprināts variants, kas paredz Temīdas kalpu atalgojuma pieaugumu par 43%, nevis 87%.

Tiesneši nenoliedz, ka daudziem, cerot uz lielāku algu, izveidojušās prāvas parādsaistības, tomēr šis fakts nav galvenais, kāpēc jautājumu par tiesnešu algām jau otro reizi nāksies risināt Satversmes tiesai (ST).

Tiesnešu parādnieku topa 10 summas svārstās no 160 000 līdz pat 350 000 eiro. Iespaidīgie skaitļi raisa aizdomas, ka cīņa par lielāku algu ir nevis principa, bet personiska labuma dēļ. Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Neimanis šādu versiju noliedz, sakot, ka valdība apzināti sabiedrību noskaņo pret tiesnešiem, lai notušētu faktu, ka tā nepilda ST spriedumu.

"Mēs nevaram streikot, vien prasīt pārbaudīt tiesā, vai tas, ko pieņēmusi valsts, atbilst likumam," stāsta J. Neimanis. Viņš nenoliedz, ka tiesnešiem, tāpat kā citiem Latvijas iedzīvotājiem, ir parādsaistības – citam lielākas, citam mazākas. "Nenoliedzami, kad nācu no advokāta darba strādāt uz tiesu, likumā bija iestrādāta atalgojuma formula, un man tas bija būtisks apstāklis," saka tiesnešu biedrības vadītājs.

Pēc J. Neimaņa domām, izcelt parādnieku vidū ST priekšsēdētāju Gunāru Kūtri ir nekorekti. Proti, viņš bija tikai viens no sešiem tiesnešiem, kurš nolēma, ka no 2011. gada 1. janvāra Temīdas pārstāvjiem mēnesī jāsaņem no 2000 līdz 5000 latiem.

"Ikviena profesija ir cienījama, un nevajag tās salīdzināt. Muļķīgi izsakās tiesneši, ka tiesnesis varētu būt, piemēram, medicīnas māsa, bet medicīnas māsa par tiesnesi nevarētu strādāt. Tā ir pakļaušanās politiķu spiedienam," saka J. Neimanis. Pēc viņa domām, efekts ar naida kurināšanu ir īslaicīgs, jo ikviens sabiedrībā vēlas taisnīgu un neatkarīgu tiesu.

***

Latvijas tiesu tiesnešu parādnieku tops 10

Tiesnesis Parāds 2009. gadā (eiro)

Administratīvās apgabaltiesas tiesnese Sanita Zakrevska 355 000

Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris 243 388

Daugavpils tiesas tiesnese Iveta Kromāne 221 702

Augstākās tiesas senatore Veronika Krūmiņa 213 703

Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnese Signe Vilne 208 274

Administratīvās rajona tiesas tiesnese Roze Paegle 179 949

Valmieras tiesas tiesnese Ingrīda Bogdanova 174 000

Bauskas rajona tiesas tiesnese Iveta Andžāne 171 341

Administratīvās rajona tiesas tiesnese Linda Piusa 166 454

Ogres rajona tiesas tiesnese Zeltīte Kusiņa 162 481

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais