Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Premjers: Pienākumam senioriem vakcinēties būtu jēga, ja par nevakcinēšanos būtu arī kādas sekas

© Vladislavs Proškins / F64

Pienākumam senioriem virs 60 gadu vecuma vakcinēties pret Covid-19 būtu jēga, ja par nevakcinēšanos būtu kaut kādas sekas, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjerministrs šodien pēc koalīciju veidojošo partiju sadarbības sanāksmes uzsvēra, ka iedzīvotājiem jāvakcinējas sevis dēļ, jo tā ir labākā aizsardzība pret smagu slimības gaitu un arī nāvi.

Komentējot iespēju noteikt pienākumu senioriem vakcinēties, Kariņš atzīmēja, ka tam būs jēga, ja par noteikuma neizpildi gaidāmas arī kādas sekas. Tās gan šobrīd vēl vērtē eksperti, tāpēc Kariņš pagaidām atturējās plašāk komentēt, jo nezināja, "kādā stadijā ir sarunas".

Viņaprāt, lai noteiktu pienākumu, jānosaka arī, kas notiek, ja gadījumā cilvēks atteiksies vakcinēties. Vienlaikus valdības vadītājs uzsvēra, ka pašlaik redzams, ka nevakcinētie smagā stāvoklī nonāk slimnīcās, un daudzi no viņiem arī nomirst.

Kariņš aicināja cilvēkus "ieskatīties apkārt notiekošajā", vienlaikus uzsverot, ka mums katram jāuzņemas par sevi individuāla atbildība.

"Iespēja vakcinēties ir bijusi apmēram gadu. Ir vakcīnas, ir daudzi centri, kuros vakcinēties ir arvien vieglāk," piebilda Ministru prezidents, lūdzot katru izmantot iespēju un pasargāt savu un savu tuvinieku veselību.

Arī kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) aicināja seniorus vakcinēties un "mazliet padomāt", cik no valdības "sāpīgajiem lēmumiem", kuri ierobežo ekonomiku, kultūru vai izklaidi, bijuši senioru zemās vakcinācijas aptveres dēļ. Tāpat viņš atzīmēja, ka aizņemtos līdzekļus atbalsta mehānismiem būs jāatdod šo senioru bērniem un mazbērniem.

Jau ziņots, ka koalīcijā ir sākušās diskusijas par iespēju noteikt pienākumu vakcinēties pret Covid-19 visām personām, kas ir sasniegušas 60 gadu vecumu, pirms nedēļas pēc koalīciju veidojošo partiju sanāksmes paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš toreiz teica, ka Latvijā uz to brīdi vija vēl ap 100 000 senioru vecumā virs 60 gadiem, kuri nebija vakcinējušies pret Covid-19, uzsverot, ka epidemioloģiskās drošības uzlabošanai nepieciešams vakcinēt vēl vismaz 50 000 šīs vecuma grupas iedzīvotāju.

Pirms nedēļas koalīcijas partiju sanāksmē notikusi diskusija par iespēju šai riska grupai noteikt pienākumu vakcinēties un par konkrētiem risinājumiem, kā to praktiski īstenot, tomēr par to diskusija vēl turpināšoties.