Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Covid-19: Rīgas 1. un 2.slimnīcā vēl netiek uzņemti sasirgušie; Cēsīs atsāk inficēto personu ārstēšanu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Rīga pagaidām vēl nav saņēmusi no Valsts operatīvā medicīniskās komisijas pieprasījumu par papildu Covid-19 gultu atvēršanu Rīgas 1. un 2.slimnīcā, informē pašvaldības Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice.

Rīgas 1.slimnīcai līgums ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) par Covid-19 pacientu ārstēšanu ir pārtraukts pagājušā gada decembra sākumā, bet 2.slimnīcai līgums ar NVD par Covid-19 pacientu ārstēšanu bija līdz 31.decembrim.

Brice gan norāda, ka 1.slimnīca ir gatava nepieciešamības gadījumā atvērt 50 Covid-19 pacientu gultas, ja situācija valstī atkal būs kritiska un universitātes klīnikas netiks galā. Bet tad par to būs nepieciešams Rīgas domes lēmums.

Viņa atzina, ka arvien biežāk parādās pacienti, kas hospitalizēti ar citu pamatdiagnozi, bet, veicot Covid-19 testu, izrādās pozitīvi. Rīgas 2.slimnīcā vidēji 20 personas ir stacionētas traumu dēļ, taču viņiem Covid-19 noteikts kā blakusdiagnoze.

Līdz ar to pacienti pārvietoti uz Covid-19 nodaļu, kas tika izveidota iepriekš tieši Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Tikmēr palielinoties saslimstībai, no 7.janvāra ir atjaunota Covid-19 pacientu uzņemšana Cēsu klīnikā, pārprofilējot daļu iekšķīgo slimību un reanimācijas nodaļu gultas vietu, informēja SIA "Cēsu klīnika" sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere.

Covid-19 pacientu ārstēšanai pašlaik ir pieejamas 12 gultas vietas vidēji smagiem gadījumiem un četras pirmā līmeņa intensīvās terapijas gultas pacientiem ar smagu slimības gaitu.

Pagājušajā nedēļā veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) skaidroja, ka līdzīgi kā pērn rudenī, kad uzliesmoja Covid-19 delta paveids, pakāpeniski atvēra papildu gultas Covid-19 pacientu ārstēšanai, arī tagad tiks palielināts gultu skaits Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Ministrs uzskata, ka jārēķinās ar varbūtību, ka pašlaik lietderīgāk būtu atvērt nevis atsevišķas nodaļas Covid-19 pacientu ārstēšanai, bet gan veidot izolatorus vai nodalījumus visu slimnīcu nodaļās, jo Covid-19 izplatība būs masveidīga. Iespējams, ka daļa cilvēku izslimos viegli. Taču daļa pacientu slimnīcā primāri nonāks ar citām diagnozēm, bet viņi būs infekciozi un apdraudēs citus cilvēkus.

Svētdien Latvijas slimnīcās ārstējās 567 Coovid-19 pacienti. No stacionāros esošajiem Covid-19 pacientiem 481 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 86 - ar smagu slimības gaitu.