Daļa Latvijas iedzīvotāju domā, ka sliktākais Covid-19 posms vēl ir tikai priekšā

© Dmitrijs Suļžics/F64

Kopumā 42% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju domā, ka sliktākais Covid-19 posms (saslimstības un ierobežojumu ziņā) vēl ir tikai priekšā, secināts aptaujājot vairāk nekā 1800 respondentu.

Kopš pagājušā gada beigām minētais rādītājs gan ir ievērojami samazinājies, jo decembra sākumā šādi domāja vairāk nekā ¾ jeb 77% respondentu.

Tāpat janvāra sākumā 34% atbildējuši, ka sliktākais Covid-19 posms jau ir aiz muguras, bet gandrīz katrs ceturtais jeb 24% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Raugoties pēc respondentu dzimuma, redzams, ka apgalvojumam par to, ka sliktākais Covid-19 pandēmijas posms jau ir aiz muguras, piekrīt vienāds īpatsvars sieviešu un vīriešu (33%). Tikmēr vīrieši biežāk norāda, ka sliktākais Covid-19 posms vēl ir tikai priekšā - šādu atbildi sniedza 47% vīriešu un 39% sieviešu, bet sieviešu vidū ir vairāk neizlēmušo respondentu - attiecīgi 27% pret 20%.

Analizējot rezultātus pēc ģimenē lietotās sarunvalodas, situācija ir diezgan līdzīga gan latviešu, gan krievvalodīgo vidū. Starp latviešiem 34% sliecas domāt, ka sliktākais Covid-19 posms ir aiz muguras, 42% pauž viedokli, ka ļaunākais vēl ir tikai priekšā, bet 23% konkrētu atbildi sniegt nevarēja. Tikmēr krievvalodīgo vidū 32% domā, ka sliktākais Covid-19 posms jau ir garām, 41% domā, ka tas vēl tikai gaidāms, bet 28% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Raugoties uz rezultātiem pēc respondentu vecuma, visbiežāk atbildi, ka sliktākais Covid-19 izplatības posms vēl ir gaidāms, sniedza jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem biežāk, - šādu viedokli pauž 49% minētās vecuma grupas pārstāvju, kam seko vecuma grupa no 55 līdz 74 gadiem, kur šādi sliecas domāt 46%, bet pārējās vecuma grupas šis rādītājs ir no 38% līdz 42%.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju GEMIUS, janvāra sākumā aptaujājot 1854 respondentus.

Latvijā

Otrdien, 8.oktobrī, Ministru kabinetā tika skatīti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, Administratīvās atbildības likumā un Krimināllikumā. Rosinātie grozījumi minētajos likumos paredz no alkohola koncentrācijas pārbaudes procesa izslēgt iespēju personai subjektīvi bez jebkāda pamata atteikties no amatpersonas veiktās alkohola koncentrācijas pārbaudes vai nepiekrist tās rezultātiem, kā arī noteikt atbildību par atteikšanos no amatpersonas prasītās pārbaudes veikšanas.