Omikrona paveida straujā izplatība uztrauc 56% Latvijas iedzīvotāju, atklāj aptauja

© Dmitrijs Suļžics/F64

Vairāk nekā pusi jeb 56% Latvijas iedzīvotāju satrauc Covid-19 omikrona paveida straujā izplatība, liecina "Benu aptiekas" stresa termometra aptaujas dati.

Aptaujā 14% Latvijas iedzīvotāju atzina, ka jaunais Covid-19 paveids viņus uztrauc ļoti stipri, bet 42% - ka drīzāk uztrauc.

Tikmēr 40% sniedza atbildi, ka omikrona izplatība Latvijā kopumā viņus neuztrauc - 23% norādīja, ka tas viņus drīzāk neuztrauc, bet 17% - ka pilnībā neuztrauc.

Tikmēr uz jautājumu, vai sliktākais Covid-19 pandēmijas posms jau ir aiz muguras, 34% atbildēja apstiprinoši, 42% sliecās domāt, ka sliktākais pandēmijas posms vēl ir priekšā, bet gandrīz katrs ceturtais jeb 24% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Salīdzinot ar aizvadītā gada novembra datiem, janvāra sākumā ir samazinājies iedzīvotāju īpatsvars, kuri domā, ka sliktākais Covid-19 posms vēl ir tikai priekšā, jo pērn novembrī tā domāja 77% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, tai skaitā 44% tam drīzāk piekrita, bet 33% tam piekrita pilnībā. Tikmēr 10% sliecās piekrist, ka sliktākais pandēmijas posms jau ir aiz muguras, bet vēl 13% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Aptaujas rezultāti liecina, ka ievērojami biežāk Covid-19 omikrona paveida straujā izplatība uztrauc sievietes - viņu vidū satraukumu izrāda 62% respondentu, kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 49%. Tikmēr vīrieši biežāk sliecas domāt, ka sliktākais Covid-19 pandēmijas posms vēl ir tikai priekšā - tam piekrīt 47% vīriešu un 39% sieviešu.

Analizējot rezultātus pēc ģimenē lietotās sarunvalodas, secināms, ka biežāk par Covid-19 omikrona paveida straujo izplatību raizējas latvieši. Krievvalodīgo vidū minētā Covid-19 paveida izplatība kopumā uztrauc 42% respondentu, kamēr latviešiem šis rādītājs ir 58%. Tāpat latvieši nedaudz biežāk sliecas domāt, ka sliktākais Covid-19 pandēmijas posms vēl ir tikai priekšā - tam piekrīt 42% latviešu un 41% krievvalodīgo.

Raugoties pēc respondentu vecuma, atklājas, ka Covid-19 omikrona paveida straujā izplatība vairāk uztrauc gados vecākus cilvēkus, bet jaunieši biežāk sliecas domāt, ka sliktākais Covid-19 posms vēl ir tikai priekšā. Vecumā no 55 līdz 74 gadiem 65% respondentu norādījuši, ka viņus uztrauc Covid-19 omikrona paveida izplatība, kamēr pārējās vecuma grupās šis rādītājs svārstās no 42% līdz 60%.

Tikmēr jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem biežāk norāda, ka sliktākais Covid-19 izplatības posms vēl ir gaidāms, - šādu viedokli pauž 49% minētās vecuma grupas pārstāvju, kam seko vecuma grupa no 55 līdz 74 gadiem, kur šādi sliecas domāt 46%, bet pārējās vecuma grupas šis rādītājs ir no 38% līdz 42%.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju "Gemius", janvāra sākumā aptaujājot 1854 respondentus.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)