Zemkopības ministrija neatbalsta medicīnisko masku un FFP2 respiratoru obligātu izmantošanu

© Dmitrijs Suļžics/F64

Zemkopības ministrija (ZM) neatbalsta Covid-19 un tā omikrona paveida izplatīšanās ierobežošanas dēļ paredzēto mutes un deguna aizsega veida maiņu uz medicīniskajām maskām un FFP2 respiratoriem visās pakalpojumu nozarēs, liecina Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas sēdes protokols.

Vienlaikus ministrijas ieskatā telpās, kur pulcējas liels skaits cilvēku, kuru vakcinācijas statuss nav zināms, un sabiedriskajā transportā medicīnisko masku vai FFP2 respiratoru lietošana ir atbalstāma.

Kā norādīts sēdes protokolā, ZM uzskata, ka krasa un pēkšņa politikas maiņa saistībā ar mutes un deguna aizsega veidu visu nozaru pakalpojumu sniegšanā, tajā skaitā arī lauksaimniecībā, radīs nesamērīgas papildu izmaksas. Turklāt jāņem vērā fakts, ka patlaban palielinājušās vairāku resursu izmaksas un produkcijas noieta samazināšanās dēļ komersantu ieņēmumi jau tā ir samazinājušies.

Tāpat ministrija atzīmē, ka no mērķa viedokļa nav samērīga pakalpojumu saņēmēju klientu testēšana pirms ikreizējas pakalpojumu saņemšanas, kā arī amatieru kolektīva dalībnieku testēšana pirms katra mēģinājuma, ņemot vērā pakalpojumu un mēģinājumu norisi "zaļajā režīmā".

Ministrijas ieskatā nav samērīgs administratīvais slogs pakalpojumu sniedzējiem uzlikt par pienākumu veikt testa rezultāta fiksēšanu, datu uzglabāšanu un epidemioloģiskās pieejas nodrošināšanu, ņemot vērā, ka pakalpojumus, lai arī ar atšķirīgu laika intervālu izmanto liels skaits cilvēku. ZM atzīmē, ka jau pašreiz tiek fiksēta vakcinācijas sertifikāta esamība.

Turklāt, kā piemin ZM, Veselības ministrijas piedāvājumā attiecībā uz jaunajām epidemioloģiskajām prasībām nav izsvērts drūzmēšanās risks, ņemot vērā paštesta reakcijas laika intervālu, testa nekvalitatīvas vai kļūdainas veikšanas risku, steigu, un citus faktorus. Vienlaikus jāņem vērā arī negatīvā finansiālā ietekme pakalpojuma sniedzējam, ja netiek nodrošināta testu tūlītēja pieejamība vai nekavējoša apmaksa, kas negatīvi atspoguļosies pakalpojuma cenā gala patērētājam, uzsver ZM.

Jau ziņots, ka 3.janvārī notika Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas sēde. Tajā tika izskatīti Veselības ministrijas rekomendētie epidemioloģiskās drošības pasākumi, ņemot vērā Covid-19 infekcijas omikron celma iespējamos izplatības scenārijus.

Tostarp tika izskatīta ārkārtējās situācijas pagarināšana, attālinātā darba veicināšana, obligātā testēšana kritiski svarīgajās nozarēs, kā arī medicīnisko masku un FFP2 respiratoru lietošana.

Tomēr 6.janvārī preses konferencē pēc valdības sēdes tika pausts, ka valdība plāno noteikt prasību publiskās vietās obligāti lietot medicīniskās sejas maskas vai respiratorus. Pašlaik iedzīvotāji drīkst izmantot arī vairākkārt lietojamās auduma sejas maskas.

Preses konferencē veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) skaidroja, ka koalīcija ceturtdien atbalstīja VM piedāvājumu lemt par medicīnisko masku un FFP-2 respiratoru izmantošanu auduma masku vietā tur, kur maskas nepieciešamas. Šo prasību iecerēts ieviest tad, kad būs pietiekami sagādātas maskas un respiratori, kā arī būs skaidrs mehānisms, kā šīs maskas padarīt pieejamas mazturīgiem iedzīvotājiem.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)