Covid-19: ko valdība ņem vērā, lemjot par vīrusa izplatības ierobežošanu?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Pieņemot lēmumus par Covid-19 izplatības ierobežošanu, valdība ņem vērā ne tikai epidemiologu ieteikumus, bet arī ārējos aspektus, iekšējo stabilitāti un drošību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš uzsvēra, - lai kā tas dažiem nepatiktu, valdības darbs ir vērtēt ne tikai vienu aspektu, bet skatīties uz lietām plašāk. "Arī iekšējā stabilitāte un drošība, arī tas, kā mēs spējam izskaidrot lēmumus, ārējie aspekti tiek ņemti vērā, pieņemot tos vai citus lēmumus," norādīja Rinkēvičs.

Līdz ar to valdība lēmumu pieņemšanā vadās ne tikai no epidemiologu, bet arī drošības iestāžu un citu iestāžu ieteikumiem, akcentēja politiķis.

Viņaprāt, gaidāmie valdības lēmumi saistībā ar Covid-19 ierobežošanu būs efektīvi un otrdien notikušās sarunas ar koalīcijas partneriem parādījušas, ka par būtiskām lietām tomēr ir iespējams vienoties, lai arī tam dažkārt nepieciešams ilgāks laiks.

Kā ziņots, valdības koalīcijas partneri otrdien vienojās, ka Covid-19 omikrona paveida izplatības dēļ Latvijā izsludinātā ārkārtējā situācija tiks pagarināta līdz 28.februārim, informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Pašreiz spēkā esošais rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu paredz, ka tā ir spēkā līdz 11.janvārim. Vēl pirms gadumijas Veselības ministrija izteica aicinājumu ārkārtējo situāciju pagarināt par vismaz trim vai četrām nedēļām, bet tagad koalīcijas partijas vienojušās to pagarināt līdz pat februāra beigām.

Premjers skaidroja, ka valstī pamatā paliks spēkā pašlaik noteiktie ierobežojumi, tomēr tiks pastiprinātas prasības saistībā ar masku valkāšanu, vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu, kā arī tiks paplašināta testēšana.

Valdība plāno noteikt prasību publiskās vietās obligāti lietot medicīniskās sejas maskas vai respiratorus. Pašlaik iedzīvotāji drīkst izmantot arī vairākkārt lietojamās auduma sejas maskas.

Svarīgākais