Vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu Latvijā ieviesīs no 15. februāra [papildināts 20:35]

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Veselības ministrs Daniels Pavļuts šodien pēc Sadarbības padomes sēdes atklāja, ka 15. februārī vakcinācijas sertifikātiem tiks ieviesti derīguma termiņi. Tiesa, šis rosinājums vēl ir jāakceptē valdībai.

Vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātam paredzēts noteikt deviņu mēnešu derīguma termiņu. Personām, kas saņēmušas "Johnson& Johnsnon" vakcīnu, tas būs īsāks, skaidroja D. Pavļuts. "Janssen" vakcīnu saņēmušajiem vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš būs 5 mēneši.

"Tas nozīmē, ka tiem cilvēkiem, kuri bija vakcinējušies ar "Janssen" vakcīnu līdz 2021. gada 15. septembrim, 2022. gada 15. februārī vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš jau būs beidzies, ja nebūs veikta balstvakcinācija," sacīja D. Pavļuts.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" viņš paskaidroja, ka Veselības ministrija piedāvā attiecināt sertifikātu termiņu uz pakalpojumu pieejamību, līdzīgi kā ES 9 mēnešu termiņš uz ceļošanu, neskarot nodarbinātību.

Eiropas Savienība (ES) Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu ir noteikusi līdz deviņiem mēnešiem. EK paziņoja, ka pieņēmusi "saistošu deviņu mēnešu (precīzi 270 dienu) vakcinācijas sertifikātu akceptēšanas periodu, lai ceļotu ES iekšienē", un šis noteikums stāsies spēkā no 1.februāra.

Vairākas valstis jau ir pieņēmušas noteikumus, saskaņā ar kuriem cilvēki, kas saņēmuši divas Covid-19 potes, vairs netiks uzskatīti par pilnībā vakcinētiem, ja vien nebūs saņēmuši balstvakcīnu.

Francija paziņojusi, ka visiem pieaugušajiem, kas otro poti saņēmuši senāk nekā pirms sešiem mēnešiem, tā dēvētās Covid-19 pases no 15.janvāra vairs nebūs derīgas, ja viņi nebūs saņēmuši balstvakcīnu.

Vēl septiņas ES valstis - Portugāle, Īrija, Kipra, Latvija, Itālija, Grieķija un Austrija - pieņēmušas pasākumus, saskaņā ar kuriem pat vakcinētiem ES pilsoņiem pirms došanās ceļā jāveic Covid-19 tests vai pēc iebraukšanas jāievēro karantīna.