Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

VDD: Pērn primārais drauds Latvijas drošībai bija Krievijas specdienesti

© f64.lv, Kaspars Krafts

Aizvadītajā gadā primārais drauds Latvijas nacionālajai drošībai bija Krievijas specdienesti, bet Ķīnas specdienestu interese par procesiem Latvijā un mūsu tautsaimniecībai nozīmīgām nozarēm pērn bija mazāka nekā iepriekšējos gados, skaidro Valsts drošības dienests (VDD).

Ķīnas specdienestu intereses mazināšanās galvenokārt skaidrojama ar Covid-19 pandēmijas dēļ valstī izsludinātajiem sabiedriskās dzīves ierobežojumiem.

Savukārt Baltkrievijas specdienesti turpināja ievākt ziņas par Latvijā mītošās baltkrievu kopienas attieksmi pret politiskajiem un sabiedriskajiem procesiem Baltkrievijā, kā arī, atbilstoši VDD rīcībā esošajai informācijai, Baltkrievijas spēka struktūrām bija sava loma nelegālo robežpārkāpēju plūsmas organizēšanā no Baltkrievijas uz Eiropas Savienību.

VDD vērtējumā, Krievijas specdienestu radītais apdraudējums arī šogad saglabāsies augsts. Ķīnas specdienestu interese par Latviju paredzamā nākotnē atkal varētu pieaugt, tomēr nav gaidāms, ka tā varētu sasniegt Krievijas specdienestu pret Latviju vērsto aktivitāšu līmeni.

Savukārt Baltkrievijas specdienesti turpinās veikt aktivitātes Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko varas pozīciju nostiprināšanai.

Plašāk par ārvalstu specdienestu radītajiem riskiem VDD informēs dienesta darbības publiskajā pārskatā, kas iznāks šī gada sākumā.