Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Jurašs: Vardarbība ģimenē jāizmeklē tiesībsargiem, kuri jau specializējušies šādu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Vardarbība ģimenē jāizmeklē tiesībsargiem, kuri jau specializējušies šādu noziedzīgu nodarījumus izmeklēšanā, un šāda pieeja arī novestu pie varmākas sodīšanas, izriet no Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Jura Juraša (JKP) aģentūrai LETA sacītā.

Vaicāts par vardarbības ģimenē novēršanu, politiķis skaidroja, ka paralēli Saeimas piešķirtajiem instrumentiem likumos tas ir komplekss jautājums, kurā svarīga tiesībsargu izglītošana apmācībās un izpratnes vairošana. Līdzīgi kā citās jomās, ļoti svarīgi, ka vardarbības ģimenē izmeklēšanu veic tiesībsargi, kuri ir īpaši specializējušies šādu noziedzīgu nodarījumus izmeklēšanā, pauda politiķis.

Tas nodrošinātu efektīvu izmeklēšanu, kas novestu pie varmāku sodīšanas, atzīmēja Jurašs.

Deputāts atzīmēja, ka ir nepieciešamas atbalsts mītnes vietas nodrošināšanai, lai cietušos pasargātu no varmākām. Tas vairāk ir Labklājības ministrijas pārziņā esošs jautājums, piebilda politiķis.

Jurašs norādīja, ka kopā ar Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas un Sociālo lietu komisijas vadītājiem nepieciešamības gadījumā varētu rīkot komisiju kopsēdi, lai apzinātu, kas vēl sistēmiski būtu pilnveidojams vardarbības ģimenē novēršanā. Politiķis norādīja uz nepieciešamību turpināt uzklausīt tiesas, tiesībsargus un nevalstiskās organizācijas par nepieciešamajiem uzlabojumiem.

Parlamentārietis arī norādīja, ka jautājums par rīcību vardarbības novēršanai ģimenēs ilgi ir Juridiskās komisijas un arī Saeimas dienaskārtībā, par ko liecina arī pērn pieņemtie grozījumi Civilprocesa likumā, kas ļauj tiesai noteikt, ka varmācīgiem cilvēkiem ir jāiziet sociālās rehabilitācijas kurss vardarbīgas uzvedības mazināšanai. Politiķis pauda cerību, ka šie kursi ir reāls rīks, kas palīdzēs mazināt vardarbības recidīvu jeb atkārtotu vardarbību.

Jurašs norādīja, ka ne vienmēr cietušie bija gatavi ziņot par varmākām, taču pašlaik ir pozitīva dinamika, kad cietušie ir kļuvuši drosmīgāki, ziņo par piedzīvoto vardarbību, tāpat arī atbildīgās institūcijas kopumā adekvāti reaģējot uz šādiem iesniegumiem. Saeimā regulāri tiek uzklausītas atbildīgās iestādēs, par to, kas būtu pilnveidojams, lai tiesu un tiesībsargājošo institūciju rokās būtu maksimāli plašs instrumentu loks, lai nav tā, ka "labi" ir tikai uz papīra, atzīmēja Jurašs.

Jau vēstīts, ka Saeima Civilprocesa likumā ir noteikusi, ka tiesa var uzlikt par pienākumu vardarbīgai personai iziet kursus vardarbības uzvedības mazināšanai. Gadījumā, ja vardarbīgā persona kursus neapmeklēs, var tikt piemērota kriminālatbildība.