Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

"Parex banka" sūdzas par Ogres rajona tiesu

Tieslietu ministrija pēc AS "Parex bankas" sūdzības sākusi pārbaudi par Ogres rajona tiesā notiekošo, jo minētā tiesa šogad saņēmusi turpat trešdaļu no visām maksātnespējas lietām Latvijā un tās skata tikai viens tiesnesis, šodien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga."

Statistika no Tiesu informatīvās sistēmas apliecina uzkrītošu tendenci - šogad Latvijas tiesās saņemti 204 maksātnespējas pieteikumi, bet Ogrē nonākuši 62 - tātad turpat trešā daļa. Turklāt tās gandrīz visos gadījumos skata viens un tas pats tiesnesis - Dainis Plaudis. Tāpēc "Parex banka" vērsusies ministrijā, jo šādu tiesas darbu sauc par neobjektīvu. Lietas tiesnešiem būtu jāiedala pēc nejaušības principa, bet Ogrē tā nenotiekot.

Kopumā Ogres rajona tiesā strādā seši tiesneši. Pēc kolēģu stāstītā, Plaudis īpaši specializējies maksātnespējas lietās un tāpēc viņi lietu sadalē neko nosodāmu nesaskata. Tomēr, kad masu medijos Ogre nodēvēta par maksātnespējas paradīzi, tiesneši satraukušies. Sarīkota apspriede un tiesnesim Plaudim bijis jātaisnojas, kāpēc Ogre maksātnespējas pieteicēju vidū ir tik populāra, bet viņš kolēģus spējis pārliecināt, ka viss esot kārtībā.

Ja Ogres tiesa uzskata, ka viss ir kārtībā, tad Rīgas kolēģi vairākās tiesneša Plauža skatītajās lietās ieslēguši atpakaļgaitu. Pirms mēneša Augstākā tiesa atcēla viņa veidotu spriedumu, jo tiesnesis pieļāvis būtiskus tiesību normu pārkāpumus, lai gan Augstākajā tiesā rindas kārtībā gaida arī citas Plauža lietas.

Dīvains ir vēl kāds fakts - Ogrē maksātnespēja pasludināta vismaz 12 cilvēkiem, kuru lūgumus noraidījušas tiesas citos rajonos. Lai pēc piekritības nonāktu Ogrē, pieteikumu iesniedzējiem visticamāk fiktīvi bijusi jādeklarē dzīvesvieta Ogres rajonā.

Populāro tiesu izmantot nolēmis arī uzņēmējs Gunārs Ķirsons - kopš oktobra viņš formāli kļuvis par Ķeguma novada iedzīvotāju. Atteicies no pieraksta šajā plašajā privātmājā Mežaparkā un uz papīra pārcēlies dzīvot Ķeguma novada īpašumā Stūri, kas viņam pieder jau sešus gadus.