Bijušais VDK priekšnieks: Visticamāk, arī Latvijā ASV vēstniecība vāc informāciju

Komentējot interneta medija "Wikileaks" publiskotos ASV vēstniecību ziņojumus un vēstniecību iespējas iegūt informāciju pēdējais Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) priekšnieks Edmunds Johansons uzskata, ka ir naivi domāt, ka ASV vēstniecībā Latvijā nav neviena cilvēka, kas nodarbojas ar slepenas informācijas vākšanu jeb spiegošanu.

"Pirms vairākiem gadiem ASV vēstniece uzstājās un stāstīja par tādiem jautājumiem, kuri publiski avīzēs nebija rakstīti. Tā bija ievākta informācija no uzticamiem cilvēkiem dažādā veidā un tika legalizēta uzstājoties publiskā veidā, pēc tam radot ažiotāžu," intervijā LNT raidījumā "Top 10" stāstīja Johansons.

Vienīgi, ņemot vērā, ka ASV un Latvija nav ideoloģiskās pretinieces, turklāt tās vieno dalība NATO, informācijas iegūšanas mērķis nav darboties pret Latviju.

"Lielvalstis Latvijas teritoriju izmanto, lai strādātu pret citām valstīm, pret Krieviju, pret Ķīnu," skaidroja Johansons.

Pēc viņa domām ASV uzmanības lokā varētu būt, piemēram, vairāki Krievijas uzņēmēji, kas izvērsuši darbību Latvijā. Jo uzņēmums var izrādīties tikai izkārtne.

"Viņš atbrauc kā biznesmenis, viņam ir ražotne, bet patiesībā nodarbojas ar ko citu - tā tas bija agrāk, un es nedomāju, ka ir izdomājuši ko citu," sacīja bijušais VDK vadītājs.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais