Aptauja atklāj, ka daudzi nezina, kur meklēt informāciju par savu pensijas uzkrājumu

© pexels.com

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju nezina, kur meklēt informāciju par savas pensijas uzkrājumu, secināts bankas "Luminor" veiktajā iedzīvotāju aptaujā.

Vissliktāk informētākie ir gados jauni cilvēki - 43% aptaujāto vecumā no 18 līdz 29 gadiem atbildējuši, ka nezina, kur šādu informāciju meklēt, savukārt vecumā virs 60 gadiem tikai katrs piektais sniedza negatīvu atbildi.

Lielākā daļa iedzīvotāju nav veikuši aprēķinus par to, cik lielu pensiju vajadzētu saņemt, lai pavadītu finansiāli stabilas vecumdienas - puse aptaujāto (52%) to nav darījuši, jo uzskata, ka pensijas vecums vēl ir tālu, savukārt katrs desmitais (11%) ir pārliecināts, ka būs finansiāli nodrošināts, tādēļ šādi aprēķini nav nepieciešami.

Aptauja liecina, ka trešdaļa iedzīvotāju jeb 34% uzskata, ka pensijas apmēram vajadzētu būt vairāk nekā 81% no šī brīža ienākumiem, lai pavadītu finansiāli stabilas vecumdienas. Vecumā virs 60 gadiem šādi viedokli pauduši pat 41% aptaujāto.

Informāciju par pensijas uzkrājuma apmēru pirmajā un otrajā līmenī ir pieejama portālā "www.latvija.lv". Interneta vietnē pieejama gan vēsturiskā informācija, gan ziņas par uzkrājumu uz šo brīdi, pensijas otrā līmeņa pārvaldnieku un rezultātiem.

Aptauja ir veikta šā gada novembrī sadarbībā ar pētījumu centru "Norstat", aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.