Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ekonomikas ministrija: Jaungada naktī bāros un izklaides vietās nevarēs dejot

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Latvijas Bāru asociācijai ir divejādas sajūtas par valdības lēmumu bāriem un izklaides vietām ļaut strādāt Jaungada naktī, proti, uzņēmēji uz šādu iespēju skatās pozitīvi, tomēr arī viņu vidū ir lielas bažas par Covid-19 omikrona paveida strauju izplatīšanos, aģentūrai LETA atzina Latvijas Bāru asociācijas valdes loceklis, "Cuba Cafe" līdzīpašnieks Arnis Bikšus.

"Dažreiz tomēr šķiet, ka Ministru kabinets dzīvo uz citas planētas, paši kaut ko izdomā, nolaižas uz Zemes, un pieņem lēmumus. Protams, ka no vienas puses ir prieks, ka ir kaut kas atvērts, tomēr, piemēram, Vācija paziņoja, ka aizver naktsklubus tieši Jaunā gada naktī, bet mēs veram vaļā," teica Bikšus.

Viņš norādīja, ka asociācija zināja, ka valdības otrdienas sēdes darba kārtībā ir jautājums par bāru un izklaides vietu strādāšanu Jaunā gada naktī, tomēr īsti neticēja, ka kas tāds tiks pieņemts.

Vienlaikus Bikšus nenoliedza, ka tie bāri, kuri varēs, strādās Jaunā gada naktī, tostarp "Cuba Cafe. Tomēr Bikšus arī atzīmēja, ka lielu pienesumu finansiālā ziņā iespēja strādāt Jaunā gada naktī bāriem un izklaides vietām nedos.

"Par darbu dubultā ir jāmaksā ne tikai darbiniekiem, dubultā prasa arī mākslinieki, kas uzstājas Jaunā gada naktī," teica Bikšus, atgādinot, ka, lai arī uz vienu nakti nebūs spēkā līdzšinējais darba laika ierobežojums, citi Covid-19 ierobežojumi, tostarp arī attiecībā uz cilvēku skaitu, joprojām būs jāievēro.

Pielāgošanās darba laika pagarināšanai uz vienu nakti, pēc Bikšus teiktā, lielas pūles neprasīšot.

Viņš gan arī atzina, ka nebūšot liels pārsteigums, ja no valdības puses, piemēram, 29.decembrī, nāks paziņojums par to, ka omikrona straujās izplatības dēļ Jaunā gada naktī strādāt tomēr nedrīkstēs.

Ekonomikas ministrijā aģentūrai LETA gan skaidroja, ka izklaides vietu, kā piemēram, naktsklubu darbība joprojām nav ļauta, un tie nedrīkstēs būt atvērti arī Jaungada naktī. Savukārt vietās, kuras drīkstēs strādāt, joprojām spēkā būs epidemioloģiskās drošības prasības, kas tostarp nozīmē, ka šo vietu apmeklētāji nedrīkstēs dejot.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien, 21.decembrī lēma, ka Jaungada naktī Latvijā, tāpat kā Igaunijā, netiks piemēroti ārkārtējās situācijas laikā noteiktie darba laika ierobežojumi attiecībā uz pakalpojumu sniegšanu un pasākumu organizēšanu.

Izmaiņas bāru, restorānu un citu kultūras un izklaides vietu darba laika regulējumā Jaungada naktī - laikposmā no plkst.23 līdz plkst.6 - veiktas, ņemot vērā Jaunā gada sagaidīšanas tradīcijas. Līdz šim šādas vietas varēja strādāt līdz plkst.23, un arī pēc Jaunā gada sagaidīšanas ārkārtējās situācijas laikā šim vietām būs darbs jābeidz līdz plkst.23.