Mediķu arodbiedrība pārtrauc sarunas ar VM un izveido Streika komiteju [papildināts]

© f64.lv, Oksana Džadana

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padome, reaģējot uz veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) "ignorējošo attieksmi pret pirmsstreika sarunām", šodien ir pieņēmusi lēmumu pārtraukt sarunas un izveidot Streika komiteju.

Kā informēja LVSADA, Streika komiteju vadīs organizācijas priekšsēdētāja vietniece Līga Bāriņa. Komiteja sāks streika priekšdarbus un par sasniegtajiem rezultātiem 2022.gada sākumā informēs LVSADA valdi un padomi.

Kā norāda LVSADA, gadījumā, ja Veselības ministrija piekristu pirmsstreika prasību izpildei, arodbiedrības valde izskatītu jautājumu par izlīgšanas sarunu atjaunošanu.

Līdz pirmsstreika prasību izpildei LVSADA ir apturējusi līdzdalību Veselības nozares stratēģiskajā padomē.

Iepriekš, 22.novembrī, mediķu arodbiedrība "veselības ministra attieksmes dēļ" nolēma nepiedalīties Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdē. LVSADA valde šādu lēmumu pieņēma, reaģējot uz veselības ministra "ignorējošo attieksmi pret pirmsstreika sarunām".

Organizācija apgalvo, ka vairāk nekā divus mēnešus ilgajā pirmsstreika sarunu laikā "veselības ministrs nav izrādījis nekādu iniciatīvu panākt konstruktīvu izlīgumu".

Reaģējot uz LVSADA šodienas lēmumu, Veselības ministrija (VM) aģentūrai LETA norādīja, ka nozarē strādājošo atalgojuma palielināšanai laika posmā no 2019. līdz 2022.gadam atvēlēti vairāk nekā 364 miljoni eiro, "tostarp 2021.gadam mediķu algām VM izdevās izcīnīt papildu 183 miljonus eiro".

Tāpat VM atzīmē, ka šogad Covid-19 piemaksās, atvaļinājuma rezervēs un virsstundās mediķiem atvēlēti vēl 170 miljoni eiro. Ministrijas ieskatā, piemaksu un virsstundu apmaksu līdzvērtīgā apmērā būs nepieciešams turpināt arī nākamgad, ņemot vērā sarežģīto situāciju veselības aprūpē pandēmijas apstākļos.

Nākamajam gadam mediķu algām VM prasīja 80 miljonus eiro, taču Ministru kabinets šim mērķim beigās piešķīra 35 miljonus eiro, kā arī papildu sešus miljonus eiro - jauno ārstu jeb rezidentu algām un vēl trīs miljonus eiro - māsu izglītībai.

VM uzskata, ka mediķiem vajadzīgs taisnīgs, konkurētspējīgs, caurskatāms atalgojums, uz kuru viņi var paļauties, nevis Covid-19 krīzes laika piemaksas. Lai vismaz 70% no darba samaksas būtu pastāvīgi fiksēta, kopā ar nozari VM iecerējusi turpināt darbu pie jaunā mediķu atalgojuma modeļa. "Veselības ministrijā turpinām arī darbu pie Sabiedrības veselības pamatnostādņu precizēšanas, kurā vēlamies iestrādāt ārstniecības personu atalgojuma pieaugumu ilgtermiņā," piebilst VM.

Latvijā

Valdība pirmdien apstiprināja Latvijas Fiskāli strukturālo plānu (FSP) 2025.-2028.gadam, kurā pausta apņemšanās nodrošināt vispārējās valdības budžeta deficīta pieauguma pārtraukšanu, ievērot valsts finansēto primāro izdevumu maksimālo pieaugumu, un valsts parāda pieauguma ierobežošanu.

Svarīgākais