Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Covid-19 sertifikāts Latvijā varētu būt derīgs 5 līdz 6 mēnešus

© Romāns Kokšarovs/F64

Ja valdība pieņems lēmumu par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu, tas nozīmē, ka balstvakcināciju nāksies veikt laicīgi, lai sertifikāts nekļūtu nederīgs.

Lēmums par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu šodien varētu tikt pieņemts Eiropas Savienības līmenī. Iepriekšējā informācija liecina, ka ceļošanas vajadzībām Covid-19 sertifikāta derīguma termiņš ES varētu būt 9 mēneši.

Kad šis lēmums būs pieņemts ES līmenī, arī Latvijā varētu vienoties par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu. Valdība neslēpj, ka derīguma termiņa noteikšana varētu būt balstvakcināciju veicinošs faktors.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts preses konferencē pieļāva, ka derīguma termiņš varētu būt trīs mēneši pēc balstvakcinācijas termiņa. Ja valdība vienosies, ka trešo poti varēs saņemt jau pēc trim mēnešiem pēc otrās potes (ar Pfizer un Modernu vakcinētajiem), tad Covid-19 sertifikāta derīguma termiņš varētu būt 6 mēneši. Attiecīgi "Johnson & Johnson" vakcīnu saņēmušajiem - 5 mēneši. Tiesa, pagaidām tie ir tikai teorētiski aprēķini. D. Pavļuts uzvēra, ka koalīcija par konkrētu termiņu nav vienojusies, tāpēc šajā jautājumā vajadzētu atturēties paust "galīgus komentārus", jo tas vēl nav izlemts.