Veidos prokuratūru ar narkotikām saistīto noziegumu izmeklēšanai

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers parakstījis rīkojumu par jaunas prokuratūras narkotisko vielu noziegumu izmeklēšanas izveidi.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja ģenerālprokurors, jaunā prokuratūra tiks izveidota no 2011.gada 1.janvāra, bet darbu faktiski sāks 3.janvārī. Tā nodarbosies ar tādu noziegumu izmeklēšanu, kas saistīti ar nelegālo narkotisko vielu apriti. Līdz šim šādus noziegumus izmeklēja Specializētā vairāku nozaru prokuratūra, kas līdz ar jaunās iestādes izveidošanu tiks reorganizēta. Proti, šīs prokuratūras uzdevumu loks tiks sašaurināts.

"Narkotikas ir, bija un būs," tā savu rīkojumu pamatoja Kalnmeiers.

LETA jau ziņoja, ka no nākamā gada plānots likvidēt, pievienojot citām, divas prokuratūras - Muitas lietu prokuratūru un Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūru. Šo prokuratūru funkcijas tiks nodotas citām prokuratūrām, tāpat arī tiks "pārdalīti štati".

Kalnmeiers sacīja, ka jaunās prokuratūras virsprokurors vēl nav izraudzīts, taču tas notikšot līdz šā gada beigām.

Tāpat vēl šogad tiks izsludināts jauno prokuroru konkurss, bet pieteikšanās pārbaudījumu kārtošanai sāksies tikai nākamā gada sākumā.

Patlaban prokuratūras iestādēs esot "kadru nekomplekts".

Patlaban prokuratūrā ir 45 dažādu līmeņu prokuratūras.

Kā iepriekš divu minēto prokuratūras likvidēšanu pamatoja Kalnmeiers, nav finansiāli izdevīgi uzturēt tik mazu prokuratūras iestādi, kāda ir Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūra. Tās funkcijas plānots nodot Specializētajai vairāku nozaru prokuratūrai.

Arī Muitas lietu prokuratūras uzturēšana esot finansiāli neizdevīga, jo Rīgā kriminālprocesi, kas piekritīgi šai prokuratūrai, gadā esot aptuveni 50 līdz 60, bet pārējās lietas, kas saistītas ar kontrabandu, tiek sāktas reģionos, galvenokārt Ludzā, Krāslavā, Bauskā un Daugavpilī. Patlaban Muitas lietu prokuratūras prokurori, lai izmeklētu šīs lietas, no Rīgas dodas uz reģioniem, kas izmaksā ļoti dārgi. Šīs prokuratūras funkcijas plānots sadalīt divām prokuratūrām - Specializētajai vairāku nozaru prokuratūrai un Finanšu un ekonomisko noziegumu prokuratūrai.

Kalnmeirs iepriekš Saeimas Juridiskās komisijas deputātus informēja par prokuroru nevienmērīgo darba noslodzi, ko paredzējis pārskatīt. Lai komplektētu štata vietas prokuratūrās, kurās ir ļoti liela noslodze, plānots prokurorus no mazāk noslogotām iestādēm pārcelt darbā uz citu prokuratūru. Jau patlaban esot apzināti tie, kuri labprāt piekristu šādai rotācijai. Tomēr tiem, kuri nepiekritīs, draud atlaišana no darba. Kalnmeiers pauda savu nostāju: "Ja prokurori nepiekritīs pārcelties, būs štatu samazināšana. Ja viņi negribēs ieņemt vakantās štata vietas, tad būs pavēle par atlaišanu."

Visvairāk kadru trūkst Rīgas prokuratūrām.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais