Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Zatlers: Esmu pesimists. Karš būs

© Oksana Džadana/ F64

Bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, komentējot situāciju uz Baltkrievijas un Ukrainas robežas, ir pesimistisks, ziņo raidījums "Nekā personīga".

Eksprezidents Valdis Zatlers saka - nevajag daudz runāt, bet darīt. Tuvāko gadu laikā draudzīgu attiecību ar Baltkrieviju nebūs. Un, kamēr tur pie varas ir represīvs režīms, mums ar steigu jāizbūvē robeža, ko naivi būdami, līdz šim neesam izdarījuši. Jo tā saucamie bēgļi nav vienīgais hibrīdierocis kā Minska varētu censties apdraudēt mūsu robežas.

"Mums bija tāda ilūzija, ka Eiropā būs miers, kā mēs esam pieraduši, jo kā mēs arī cerējām, ka tas būs arī visā Eiropas ģeogrāfiskajā daļā. Kā redzam, esam nedaudz bijuši naivi. Savas robežas tomēr nāksies aizsargāt un diezgan cieši. Jo vienmēr tomēr jāatceras, ka kādreiz Padomju Savienības robeža bija nostiprināta ļoti spēcīgi - pilnīgi neiespējami saprast, kāpēc starp draudzīgo Poliju un draudzīgo Padomju Savienību ir gandrīz divus kilometrus plaši nocietināta robeža. Laiki mainās un mums viņiem ir jāpielāgojas.

Un šie paziņojumi, ka NATO tuvojas Krievijas robežām, var būt pilnīgi pretēji - Krievija agresīvi militārā ceļā tuvojās NATO robežām, un mēs esam gatavi šīs robežas aizsargāt un attiecīgi arī reaģēt. Attiecībā uz pašu Ukrainu, Ukrainas armija ir daudz labāk sagatavota, nekā tā bija pirmā kara laikā, un, protams, es ceru, ka karš nesāksies. Bet tad jautājums ir, cik reizes Putins savilks savu karaspēku lielā apjomā pie Ukrainas robežām vienkārši tāpat vien. Viņš jau sāks kļūt nenopietns ar savu militārā spēka demonstrāciju. Tā kā pastāv ļoti augsti riski. Es katrā ziņā esam pesimistiskajā pozīcijās, ka ir jāgatavojas uz visļaunāko - karš būs," apgalvo bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.