Aizsardzības ministrija komentē palīgā saucienu no Sandras Afganistānā

© lsm.lv / Ekrānuzņēmums

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica sociālajā vietnē "Facebook" sniegusi sīkāku informāciju par, iepriekš izskanējušo, palīgā saucienu no Sandras Afganistānā.

Jau iepriekš portāls nra.lv rakstīja par Sandru no Afganistānas, kuru četrus mēnešus pārņēmis grupējums "Taliban". Aizvien lielākas bēgļu straumes plūst prom no Afganistānas. Tādā situācijā nonākusi arī Latvijā dzimusī Sandra Bindemane, tagad Muhameda, kura jau 30 gadus dzīvo Afganistānā, un tagad meklē iespēju atgriezties Latvijā.

Sociālajos tīklos daudzi cilvēki interesējušies, kā palīdzēt sievietei un viņas ģimenei.

Sociālajā vietnē "Facebook" niansētāku ieskatu sniegusi Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica:

"Šodien daudzi cilvēki jautā par iespēju palīdzēt Sandrai, kas atrodas Afganistānā. Gribu pievērst jūsu uzmanību dažiem papildus akcentiem.
Konsulārais departaments ir saziņā ar Sandru jau kopš augusta, kā jau viņa pati to arī min, un meklē visas iespējamās (un neiespējamās) iespējas, lai palīdzētu izkļūt no Afganistānas.
Lai cilvēks tiktu uzlaists uz lidmašīnas klāja ir vajadzīga pase, diemžēl, Sandrai šobrīd nav nekādas pases. Nav runa par to, ka vajadzētu tieši Latvijas pasi vai pilsonību. Reālākā iespēja izkļūt no Afganistānas šobrīd ir caur Kataru, bet no Kataras puses ir ļoti stingra un kategoriska prasība, lai cilvēkam būtu ceļošanas dokuments.
Turpinām un turpināsim meklēt līdz atradīsim iespēju Sandrai ar ģimeni nokļūt drošībā un Latvijā. Esam arī jau atraduši viņas brāli un māsu, kas arī ir gatavi atbalstīt un palīdzēt šeit uz vietas.
Kopsavelkot, pēc pagājušā gadā mūsu Konsulārā departamenta paveiktā lielās repatriācijas operācijas laikā, domāju ka mūsu kolēģu superspējas ir devušas labu pamatu uzticēties, ka tiks izdarīts maksimālais. Ir padomā vairāki risinājumi, bet par tiem pirms laika publiski gan nekomentēsim. Cilvēku drošība ir un paliek mūsu prioritāte.
Bet man prieks redzēt, ka esam vienoti skaidrā nostājā, ka mums ir jāpalīdz Sandrai ar ģimeni. Tas būs svarīgi arī pēc nokļūšanas Latvijā.
Esam ciešā saziņā ar vēl vairākām ģimenēm, kurām Latvija ir apņēmusies palīdzēt. Izkļūšana no Afganistānas šobrīd ir ļoti, ļoti grūta."

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais