Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

"Mozaīka" pārstāvis: Viendzimuma pāru reģistrācija caur tiesas spriedumiem varētu rast pozitīvas pārmaiņas valstī

© Dmitrijs Suļžics / F64

Pašlaik Latvija ir viena no nedaudzajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas neatzīst viendzimuma partneru attiecības, taču to reģistrācija caur tiesas spriedumiem varētu ieviest pozitīvas pārmaiņas valstī, uzskata LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" pārstāvis Kaspars Zālītis.

Kā LETA jau ziņoja, kamēr valsts nav noregulējusi viendzimuma pāru attiecību reģistrāciju, to varētu darīt ar tiesas spriedumiem. Tie aizstātu valsts īstenotu šo attiecību reģistrāciju, atzīstot konkrētu personu attiecības par ģimenes attiecībām Satversmes 110.panta izpratnē. Tāpat spriedums var tikt izmantots citās situācijās, kad nepieciešams pamatot, ka šīm personām ir nodrošināmas kādas ģimenēm paredzētas tiesības.

Vienlaikus Augstākā tiesa (AT) atzina, ka šāds risinājums nodrošinātu tikai vienas no Satversmes 110.panta un cilvēka cieņas principa izrietošas tiesības īstenošanu, proti, tiesību tikt valsts atzītām par ģimeni īstenošanu. Šādā veidā viena dzimuma pāra ģimenēm netiek noteikts konkrēts personisko un mantisko attiecību regulējums un netiek arī nodrošināta kāda konkrēta apjoma ekonomiskā un sociālā aizsardzība. Līdz ar to nezūd vajadzība pēc likumdevēja pieņemta šo jautājumu tiesiskā regulējuma, kas būtu balstīts gan uz juridiskiem, gan tiesībpolitiskiem apsvērumiem.

Zālītis norādīja, ka pašlaik ir grūti spriest par AT spriedumu, tas apvienībā joprojām tiek pārrunāts, līdz ar to komentēt varēs tad, kad tas tiks realizēts praksē. Tikmēr Latvija ir viena no sešām Eiropas Savienības valstīm, kurā viendzimuma pāriem nav nekādas tiesiskās aizsardzības, taču LGBT un viņu draugu apvienība cer, ka tas varētu ieviest pozitīvas pārmaiņas valstī.

Jau ziņots, ka AT Administratīvo lietu departaments ir atcēlis Administratīvās apgabaltiesas spriedumu un nodevis jaunai izskatīšanai lietu, kurā kāds viendzimuma pāris tiesājas ar valsti par savas ģimenes juridisku atzīšanu.

Tiesa konstatēja, ka pašlaik valstī trūkst normu viena dzimuma pāru attiecību reģistrācijas jomā, tāpēc AT norāda - līdz brīdim, kad likumdevējs būs izveidojis atbilstošu tiesisko regulējumu, tiesas ar saviem spriedumiem var konstatēt, vai konkrētu personu attiecības ir atzīstamas par ģimenes attiecībām Satversmes 110.panta izpratnē, un šādi spriedumi aizstātu valsts īstenotu šo attiecību reģistrāciju.