LMT kļuvis par sertificētu dronu pilotu eksaminētāju

© twitter.com

Mobilo sakaru operators SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) ieguvis sertifikātu dronu pilotu eksaminēšanai, lai viņi varētu saņemt pilota licenci, apliecināja Civilās aizsardzības aģentūrā (CAA).

Atzīto struktūru statusa iegūšanas un uzraudzības kārtība nosaka prasības šī statusa iegūšanai un atzīto struktūru atzīšanas un uzraudzības kārtību. Šie paši Ministru kabineta (MK) noteikumi paredz četras atzīto struktūru darbības jomas.

Starp tām ir tālvadības pilotu teorētisko zināšanu klātienes eksāmenu pieņemšana atvērtās kategorijas A2 apakškategorijā un bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijai specifiskajā kategorijā, tālvadības pilotu teorētiskās apmācību īstenošana bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijai specifiskajā kategorijā, ja to paredz lidojumu drošuma novērtējums, kā arī tālvadības pilotu praktisko apmācību nodrošināšana un praktisko prasmju apguves novērtēšana bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijai specifiskajā kategorijā.

CAA 3.novembrī, balstoties uz LMT iesniegumu un tam pievienoto dokumentāciju, lēma piešķirt uzņēmumam CAA atzītās struktūras statusu.

Kopš 1.decembra LMT var nodrošināt teorētisko zināšanu klātienes eksāmenu pieņemšanu atvērtās kategorijas A2 apakškategorijā atbilstoši attiecīgajos MK noteikumos noteiktajam.

CAA arī turpmāk nodrošinās teorētisko zināšanu klātienes eksāmenu pieņemšanu atvērtās kategorijas A2 apakškategorijā.

Aģentūras atzītās struktūras statusu var iegūt ikviena organizācija, kura atbilsts MK noteikumu prasībām un piemērojamajiem bezpilota gaisa kuģu jomas tiesību aktiem.

CAA arī atzīmēja, ka LMT, tāpat kā jebkurš komersants, var veikt tālvadības pilotu atvērtās kategorijas apmācības, tomēr šādu apmācību atzīšanu no CAA puses nepieprasa normatīvie akti.

LMT reģistrēta 1992.gada janvārī, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 817 000 eiro. Tieši un netieši aptuveni 60% LMT kapitāla pieder Zviedrijas telekomunikāciju kompānijai "Telia Company".

LMT kapitālā 49% pieder "Telia Company" un tās meitasfirmai "Sonera Holding", pa 23% daļu - "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - valstij "Possessor" personā. "Telia Company" pieder 49% "Tet" kapitāldaļu, bet Latvijas valstij "Possessor" personā - 51%.