Veicot trauksmes sirēnu pārbaudi, VUGD konstatējis vairākas sakaru problēmas

© f64.lv, Elmārs Rudzītis

No šodien pārbaudītajām 164 trauksmes sirēnām sakaru problēmas konstatētas desmit trauksmes ierīcēm, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Piektdien visā Latvijā dienests ieslēdza trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas darbību - trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli, iespējamos bojājumus vai traucējumus sirēnu darbībā, skaņas signāla dzirdamību un citus tehniskos parametrus.

Par visiem pārbaudes laikā konstatētajiem traucējumiem VUGD informēs Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, kas atbild par trauksmes sirēnu tehnisko uzturēšanu.

Trauksmes sirēnas ir paredzētas, lai izplatītu brīdinājumu iedzīvotājiem par katastrofas situāciju vai iespējamo apdraudējumu, savukārt elektroniskie plašsaziņas līdzekļi - Latvijas Televīzijas kanāli LTV1 un LTV7, vai Latvijas Radio apraides kanāli tiek izmantoti, lai sabiedrībai izplatītu aktuālo informāciju par notikumu un turpmāko rīcību.

Tāpat piektdien VUGD 112 zvanu centri saņēma 28 zvanus no iedzīvotājiem, kuri nebija ieguvuši informāciju par notiekošo trauksmes sirēnu darbības pārbaudi vai arī ziņoja par to, ka nedzird sirēnas. Līdztekus sirēnu pārbaudei tika pārbaudīta sadarbība ar plašsaziņas līdzekļiem.

Iepriekšējā trauksmes sirēnu pārbaudē, 28.jūnijā, no pārbaudītajām 139 trauksmes sirēnām septiņām tika konstatētas tehniskas nepilnības.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem trauksmes sirēnu pārbaude notiek divas reizes gadā.

13.aprīlī Ministru kabinets atbalstīja Iekšlietu ministrijas sagatavoto risinājumu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanai, kas paredz nākotnē Latvijā ieviest tā saucamo šūnu apraidi, lai apdraudējuma situācijās iedzīvotāji varēt saņemt agrīno brīdināšanu uz saviem mobilajiem telefoniem.

Tas nozīmē, ka personas, kuras atradīsies apdraudētajā teritorijā, uz saviem mobilajiem tālruņiem vienlaikus saņems informāciju par apdraudējumu, kā arī par ieteicamo rīcību. Šūnas apraides sistēmu būs iespējams izmantot, neatkarīgi no apdraudējuma skartās teritorijas lieluma un mobilā tālruņa abonentu daudzuma konkrētajā teritorijā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.