Ašeradens neatbalsta ideju piešķirt dāvanu karti par balstvakcināciju pret Covid-19

© Vladislavs Proškins/F64

Iecere personām no 60 gadu vecuma piešķirt 50 eiro dāvanu karti aptiekā par balstvakcinācijas pret Covid-19 veikšanu noteikti nav atbalstāma, uzskata Saeimas deputāts, "Vienotības" valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV).

Komentējot šo Veselības ministrijas (VM) ieceri, viņš norādīja, ka tas nebūtu atbildīgi pret tiem, kuri ir piedalījušies vakcinācijas procesā.

Tāpat, viņaprāt, valsts jau ir mēģinājusi gan stimulēt vakcinācijas aptveri, gan palīdzēt senioriem, ieviešot 20 eiro pabalstu ziemas mēnešos vakcinētajiem senioriem.

Ašeradens "nekādā veidā neatbalsta vakcinēšanās pirkšanu". Pēc viņa domām, tā ir cilvēku pašu izvēle doties balstvakcinēties vai ne.

Vienlaikus parlamentārietis akcentēja, ka mēs lēnām sākam tuvoties savu atbalsta iespēju "griestiem". "Katrs nākamais solis ir rūpīgi jāizvērtē," sacīja politiķis, piebilstot, ka šobrīd jādomā arī par briestošo enerģētikas problēmu.

"Valdība ir darījusi pietiekami, un vairāk tādus stimulus nevajadzētu veidot," uzskata Ašeradens.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" atzina, ka ierosinājums personām no 60 gadu vecuma piešķirt 50 eiro aptiekas dāvanu karti par balstvakcināciju viņam šķiet nedaudz dīvains. Savukārt Nacionālās apvienības valdes loceklis, Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks aģentūrai LETA pauda viedokli, ka šo priekšlikumu vajadzētu atbalstīt, jo šiem cilvēkiem ir lielākais risks nokļūt slimnīcā pēc saslimšanas ar Covid-19.

Jau vēstīts, ka VM izstrādātajā informatīvajā ziņojumā "Par Covid-19 vakcināciju 2022.gadā" tiek rosināts, ka personām no 60 gadu vecuma varētu piešķirt 50 eiro dāvanu karti aptiekā par balstvakcinācijas pret Covid-19 veikšanu.

VM norāda, ka šādam pasākumam nepieciešamais indikatīvais finansējums būtu 23,725 miljoni eiro.

Plānots, ka persona vecumā no 60 gadiem, kas saņem bastvakcināciju, vai personas šīs deleģētais pārstāvis varētu izmantot vienreizēju dāvanu karti zāļu vai medicīnas ierīču iegādei Latvijas aptieku tīklā, iepērkoties 50 eiro vērtībā.

VM norāda, ka tieši personām vecumā no 60 gadiem ir svarīgi saņemt balstvakcināciju, lai novērstu hospitalizāciju, smagu saslimšanu un nāvi, ņemot vērā, ka primārā imunizācija ar iepriekš saņemtajām vakcīnām varētu vairs nenodrošināt optimālu imūno aizsardzību.

Tāpat vēstīts, ka pret Covid-19 vakcinētām personām vecumā virs 60 gadiem no šī gada novembra līdz 2022.gada marta beigām maksā ikmēneša pabalstu 20 eiro mēnesī.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.